Pokud chce Phil Spencer vynahradit hráčům na Xboxu a PC slabší rok 2022, tak tímhle stylem to půjde velmi těžko. Řeč je o upírské střílečce Redfall, která se tvůrcům Dishonored a Prey ze studia Arkane moc nepovedla a v recenzích schytává značnou kritiku za plytké mise, svět bez života, velmi slabou umělou inteligenci nepřátel a dlouhý seznam problémů a chyb; například zasekávání upírů v prostředí nebo nefunkční rychlé cestování.

Opět se tak potvrdilo, že když hra do redakcí dorazí později a embargo na recenze je stanoveno na den vydání, tak to nebude moc veselé čtení. Redfall má v průměru 64 % (OpenCritic, Metacritic). Většina novinářů se shoduje, že by si upírský svět zasloužil další odklad, zatímco server VG247 označil Redfall za ozvěnu někdejší slávy Arkane. Za pravdu mu dává GamesRadar, jenž uvedl, že hra nedosahuje standardů nastavených předchozími hrami studia; zdá se, že Redfall byl vydán narychlo, v nedokončeném stavu. Na druhou stranu je titul chválen za barvité postavy a četné humorné momenty.

Na Steamu má Redfall v době psaní článku spíše záporné hodnocení. Pouze 28 % ze 406 uživatelů ohodnotilo hru kladně. Největší kritika míří na špatnou optimalizaci. First-person střílečka má běžet špatně i v rozlišení 1080p na sestavě s procesorem Intel Core i9-9900K, grafickou kartou GeForce RTX 2080 Super a 35 GB RAM.

Není divu, že na Xboxu Series X/S chybí výkonnostní režim se 60 snímky za sekundu. Ten má dorazit později ve formě bezplatné aktualizace.

Naši recenzi připravujeme a brzy vám ji přineseme. Doufejme, že tohle není začátek trendu horších her. Pokud jste fanoušci tvorby Arkane a těšili jste se na Redfall, tak snižte svá očekávání.

Nezbývá než doufat, že po zklamáních, kterými jsou letos už minimálně Star Wars Jedi: Survivor, PC verze The Last of Us Part 1 a nově Redfall, nás čekají už jen samá pozitivní překvapení. Microsoft, pod který Bethesda se studiem Arkane spadá, si může napravit pověst u Starfieldu a Forzy Motorsport.

Redfall vyšel na Xbox Series X/S a PC. Je také součástí předplatného Game Pass.