V pondělí začala právní bitva gigantů. Žaloba vydavatele Fortnite se po třech letech dostala k soudu, který má rozhodnout o tom, zda Google Play Store představuje nezákonný monopol na zařízeních s operačním systémem Android. V roce 2021 si stejným procesem prošla společnost Apple, kterou také Epic Games zažaloval.

Během včerejšího soudního sporu vypovídal provozní ředitel Epic Games Steve Allison. Dozvěděli jsme se od něj, že Epic Games Store není ziskový. Platforma nedosáhl takového počtu uživatelů a objemu prodeje, aby byla zisková.

Původním plánem bylo, aby obchod začal vykazovat zisk právě v letošním roce. Při předchozí právní bitvě s Apple se mluvilo o ztrátě více než 300 milionů dolarů. Tu generální ředitel Epicu Tim Sweeney označil za součást fantastického plánu, který pomohl v růstu obchodu.

Firma svůj obchod s počítačovými hrami spustila v prosinci 2018. Podle Allisona je cílem obchodu výhradně růst. Kvůli tomu Epic investuje do her zdarma jako propagační strategie, stejně tak se snaží nalákat vývojáře a vydavatele lepšími podmínkami.

Kvůli tradičními 30% podílu, který si bere Valve na Steamu, byl Epic Games Store spuštěn. Zakladatel Tim Sweeney de facto vyhlásil Steamu válku a nabízí tvůrcům her štědřejší rozdělení příjmů než Steam, bere si jen 12 %. Nově při dodržení podmínek bude Epic vydavatelům půl roku dávat 100 % výdělku. Je to výměnou za exkluzivitu.

Allison u soudu prozradil, že po spuštění Epic Games Store konkurence reagovala a dala vývojářům více peněz. Zmínil, že standardem už není 30 % jako dříve a vyjmenoval Valve, Windows Store od Microsoftu a Discord. Když byl dotázán, kde se vzal 30% poplatek, tak ve Valve měli jednoduše napodobit rozdělení fyzického maloobchodu, kdy maloobchodníci nakupovali hry za nižší ceny a přiráželi k tomu 30 %.

Nedávno bylo potvrzeno, že Epic Games Store bude pokračovat v rozdávání her. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se na Epic Games Store měsíčně zaregistrovalo průměrně 2,4 milionu lidí. Na konci roku 2022 měl Epic Games Store měsíčně 68 milionů aktivních uživatelů. Do konce tohoto roku chce mít Epic až 70 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

BOJ GIGANTŮ

Možná si vzpomínáte, jak Fortnite bylo před třemi lety odstraněno z App Store a Google Play Store poté, co se Epic pokusil obejít podmínky mobilních platforem vlastní bránou na zaplacení mikrotransakcí. Hráči Fortnite měli na výběr mezi dražší a levnější variantou. Od té doby Epic bojuje u soudu a snaží se dosáhnout snížení marží.

Apple částečně ustoupili ze svých přísných podmínek. U soudu ale nevyhrála ani jedna společnost, a tak se Fortnite do App Store nevrátil. Na zařízeních s iOS funguje pouze v rámci cloudu, zatímco pro Android je možné stáhnout hru z oficiálních stránek Epicu.