Když v roce 2020 vycházelo DLC AWE pro Control, finské studio Remedy spolu s placeným rozšířením vydalo zajímavou bezplatnou aktualizaci. Ta do hry přidala asistenční režim, díky němuž je možné si herní zážitek dost přizpůsobit. Nebo spíš zjednodušit, jelikož tato i dnes relativně vzácná funkce dovoluje aktivovat nesmrtelnost nebo zabití všech nepřátel (i bossů) jednou jedinou ranou. A to bez jakéhokoliv vlivu na odemykání achievementů a trofejí.

Mnozí hráči na něco takového koukají skrz prsty, mimo jiné protože dlouhodobá obliba her od studia FromSoftware napáchala nevratné škody a pokřivila vnímání obtížnosti a výzvy ve videohrách. Z pohledu finských tvůrců se ale tento krok očividně vyplatil, protože jej hodlají zopakovat i v případě loňského survival hororu Alan Wake 2. Tisková zpráva vydaná v návaznosti na přiblížení druhého a zároveň posledního DLC s názvem The Lake House odhalila, že placenou expanzi doprovodí bezplatná aktualizace nazvaná Anniversary Update, která do hry přidá režim Assist Mode. K dispozici bude ve stejný den jako The Lake House, tedy 22. října/októbra 2024.

Assist Mode podobně jako v případě Control umožní každému hráči aktivovat nesmrtelnost, neomezené zdroje a další změny. To všechno s cílem nabídnout herní zážitek, který si může vychutnat opravdu každý bez ohledu na zkušenosti nebo chuť čelit výzvě. I tentokrát by přitom použití asistenčního režimu mělo být zcela v kompetenci hráčů, ačkoliv možný dopad na achievementy a trofeje tentokrát tvůrci nezmiňují. Neočekáváme ale, že by v tomto směru mělo dojít k nějakému omezení.

Aby toho nebylo málo, aktualizace nabídne také možnost přepínání sprintu, pohybové míření ve verzi pro PlayStation 5 a další změny. Majitelé Deluxe edice se navíc mohou těšit na klasický oděv pro Alana Wakea, takže konečně dojde na možnost vyměnit nóbl oblek za ikonické oblečení známé z prvního dílu z roku 2010, případně z remasteru, jenž vyšel v roce 2021.