Ve čtvrtek večer jsme při zahájení Summer Game Festu dostali několik minut záběrů z hraní survival hororu Alan Wake 2, které odhalily, že nás ve srovnání s prvním dílem z roku 2010 čeká o dost temnější, tísnivější a pomalejší zážitek. Vybraní zahraniční novináři ale mohou v těchto dnech spatřit v rámci akce Summer Game Fest Play Days třicetiminutové demo, z něhož veřejně dostupná ukázka pochází. A nyní server FZ.se zveřejnil několik dalších výřezů z tohoto dema, jež finské studio Remedy poskytlo pozvaným médiím.

S ohledem na čtvrteční ukázku nejspíš nepřekvapí, že i nově zveřejněné záběry pocházejí z částí hry, v nichž budeme hrát za agentku FBI Sagu Anderson. Ta si očividně ve městečku Bright Falls zřídí základnu, v níž budeme moci pročítat nalezené stránky rukopisu taktéž hratelného Alana Wakea, jenž je stále uvězněný na Temném místě, zkoumat důkazy, spojovat různé stopy a obecně pokročit ve vyšetřování toho, co se vlastně v Bright Falls děje. A co se stalo s agentem Nightingalem, kterého jsme poznali v prvním díle.

Podobně jako v Control z roku 2019 navíc podle všeho v určitých chvílích dojde na prolínání hry a záběrů, které dělají dojem, že byly pořízeny s reálnými herci. Zde tak můžeme v návaznosti na zkoumání stopy vedoucí k srdci agenta Nightingalea vidět monolog jakéhosi plešouna, který nám vzhledem i hlasem trochu připomíná Douga Cockla, dabéra Geralta z Rivie z herního Zaklínače. I tohle každopádně není tak překvapivá věc, koneckonců Alan Wake a Control se odehrávají ve stejném světě a tohle je nejspíš jen jedna z mnoha nepatrných spojitostí.

Další sada záběrů pak nabízí třeba nový pohled na souboje. Zdejší kontakt s protivníkem nám tak dává možnost poznat sílu upilované brokovnice a podobně jako v prvním díle platí, že nejprve musíte nepřátele s využitím světla zbavit ochrany, kterou poskytuje Temnota, a teprve poté je lze zranit a zabít konvenčními zbraněmi. Opět se také ukazuje, že tentokrát toho nepřátelé vydrží víc, ale zdá se, že na sobě mají slabá místa, na něž se vyplatí mířit.

Celkově očividně nebude nouze o nadpřirozené prvky, jak dokazuje pasáž s průchodem v kmeni stromu, která ukazuje i kresbu jakési stařeny. Je to snad Barbara Jagger, jejíž podobu měla Temnota v prvním díle? Kdo ví. S určitostí se ale dá říct, že agent, který v jiném úseku z okolí jezera Cauldron doprovází Sagu, je Alex Casey, hrdina bestsellerů Alana Wakea.

Tvář Caseymu přitom propůjčil Sam Lake, kreativní ředitel studia Remedy a člověk, jehož tvář nosí Max Payne v prvním díle kultovní akční série z roku 2001. Hlas parťáka Sagy z řad FBI zase patří Jamesi McCaffreymu, který daboval Maxe ve všech třech hrách od Remedy a Rockstaru a který tvárnil i bývalého ředitele Trenche v Control. Vypadá to tedy, že Alex Casey je nejen zhmotnění toho, co napsal Alan Wake, ale i jakási alternativní verze Maxe Payna uvnitř Remedy Connected Universe, do něhož zatím oficiálně patří jen značky Alan Wake a Control.

V každém případě platí, že všechno, co můžeme na nových záběrech z hraní spatřit, spadá do příběhu Sagy Anderson, jež má být mimo jiné prostředníkem pro nové hráče, kteří podobně jako Saga neznají historii série Alan Wake ani události, k nimž došlo v Control a jeho DLC AWE. Už během zahájení Summer Game Festu však Sam Lake zdůraznil, že poměrně záhy po začátku hry, v němž budeme hrát automaticky za Sagu, dostaneme možnost přesunout se k samotnému Alanovi a hrát i za něj.

Během hraní pak bude díky mnoha spojovacím bodům možné přepínat mezi oběma postavami, stejně tak vám ale podle všeho nikdo nebude bránit zůstat jen u Alana nebo jen u Sagy až téměř do konce příběhu. Podle Lakea navíc neexistuje žádný správný způsob, jak novinku od Remedy hrát, takže se můžete klidně věnovat jen jedné ze dvou hratelných postav, nebo mezi nimi každou chvíli přeskakovat.

Alan Wake 2 vyjde 17. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně. Na PC i na konzolích hru vydává Epic Games Publishing.

Další novinky ze Summer Game Festu najdete v našem aktuálním přehledu.