Na nedávné akci PlayStation Showcase nás finské studio Remedy překvapilo prvním plnohodnotným trailerem survival hororu Alan Wake 2. Posléze oznámili, že při zahájení Summer Game Festu uvidíme také první pořádné záběry z hraní. A tak se také stalo.

Nová ukázka prezentuje pasáž, v níž si zahrajeme za agentku Sagu Anderson, která je jednou ze dvou hratelných hrdinů hry (druhým je samozřejmě sám Alan Wake). Pokud si ale myslíte, že nás čeká něco jako Max Payne 2: The Fall of Max Payne, v němž se v akční jízdě dělí o pozornost hráčů v rolích hratelných figur sám Max a femme fatale Mona Sax, tak na to radši zapomeňte. Gameplay totiž dokazuje, že tentokrát nás čeká opravdu temná, tísnivá záležitost, která je děsivější a pomalejší i než první Alan Wake z roku 2010.

Vypadá to, že nás na podzim čeká méně nepřátel, kteří toho ale vydrží více. Na druhou stranu se zdá, že toho víc vydrží i hráč. Minimálně po stránce výdrže. V prvním díle se Alan zadýchal už po pár krocích, v rozhovoru pro Gamespot ale nedávno vývojáři z Remedy potvrdili, že nově může Alan udělat víc než pár kroků bez naprostého zadýchání. A i když se Saga v ukázce tolik nenaběhá, uživatelské rozhraní naznačuje, že na tom bude stejně.

Závěr videa pak odhaluje, že v roli Sagy budeme moci zkoumat a sbírat nějaké ty důkazy. Koneckonců budeme hrát za agentku FBI, která se vydává po stopách zmizelého agenta Roberta Nightingalea z prvního dílu, takže dává smysl, že nás čeká i detektivní práce. A protože video zastihuje Sagu v lesích okolo městečka Bright Falls, přirozeně nechybí ani jisté zvíře s parohy. To zase naznačuje, že o lekačky nebude při hraní nouze.

Alan Wake 2 vyjde 17. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně. Na PC i na konzolích hru vydává Epic Games Publishing.

Další novinky ze Summer Game Festu najdete v našem aktuálním přehledu.