Jednou z nejsilnějších a nejpamátnějších součástí thrilleru Alan Wake z roku 2010 byl nepochybně soundtrack. Proto nepřekvapí, že hudba a obecně ozvučení má hrát velkou roli i v chystaném pokračování. Dokazuje to nový vývojářský deník, v němž se nám představují zvukaři z finského studia Remedy i s jejich zajímavými způsoby nahrávání a vytváření různých zvuků.

Vývojářský deník také s definitivní platností potvrzuje, že o soundtrack survival hororu Alan Wake 2 se postará osvědčený skladatel Petri Alanko, jenž je podepsán už pod nezapomenutelným hudebním doprovodem prvního dílu nebo neprávem pozapomenutého Quantum Break z roku 2016. A jak se zdá, tentokrát Alanko při práci využil i dost bizarní nástroje.

Díky letošnímu Gamescomu pak víme, že se vrátí také finská rocková skupina Poets of the Fall, která se zhostí role fiktivní kapely Old Gods of Asgard a se kterou Remedy aktivně spolupracuje už od dob druhého dílu série Max Payne, jenž vyšel v roce 2003. Poeti tak přirozeně dostali prostor i v novém vývojářském deníku, v němž se nám blíže představuje frontman Poets of the Fall Marko Saaresto, kytarista Olli Tukiainen a klávesák Markus Kaarlonen.

Kreativní ředitel Remedy a scenárista Sam Lake pak prozradil, že při hraní Alana Wakea 2 uslyšíme více skladeb od Poets of the Fall, potažmo Old Gods of Asgard. Všechny byly vytvořeny přímo pro potřeby hry a mají být jakýmsi komentářem herní zápletky nebo příběhového pozadí. Lake také v nedávné době zveřejnil na Twitteru několik fotografií ze zákulisí a z natáčení hraných pasáží, jež najdete níže.

Pro úplnost se sluší zmínit, že v souvislosti s tvorbou studia Remedy se dosud hudba Poetů a/nebo Asgardů objevila v hrách Max Payne 2, Alan Wake, Alan Wake's American Nightmare, Death Rally (remake), Control a nyní Alan Wake 2. Raná verze skladby Labyrinth z alba Clearview pak měla být součástí Quantum Break, nakonec se ale do něj z důvodu problémů s kontrakty nedostala.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně.