Na Netflixu si už můžete nějaký ten pátek pustit celou anime sérii Cyberpunk: Edgerunners, které má na svědomí talentované Studio Trigger a polské studio CD Projekt RED. A pokud jste hráli Cyberpunk 2077, z něhož seriál vychází, pravděpodobně jste si každou chvíli připadali jako Leonardo Dicaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu, který v dnes už klasické scéně ukazuje na televizní obrazovku v okamžiku poznání. Ať už jde o místa, postavy, zbraně, gangy, kyberware, korporace, služby nebo vozidla, téměř každá scéna obsahuje něco, s čím se můžete setkat i v herní podobě. Občas se ale může stát, že je vám něco povědomé, ale nedokážete to dost dobře zařadit. Nebo jen potřebujete nějaký tip na další výlet do Night City. Pokud je tomu tak, jste na správném místě, protože si zde rozebereme několik důležitých nebo ikonických lokací, které se objevují jak v anime, tak ve hře.

Při takto pojaté cestě napříč světem Cyberpunku se ale bohužel nelze dost dobře vyhnout spoilerům, proto pokračujte na vlastní nebezpečí, pokud jste ještě Cyberpunk: Edgerunners neviděli do konce a pokud jste víc nehráli Cyberpunk 2077. V Night City ale koneckonců o nebezpečí není nouze, takže je vlastně vše v pořádku, nebo ne?

MEGABUDOVA H4

V městské části Santo Domingo, konkrétně ve čtvrti Arroyo, je poměrně těžké přehlédnout masivní megabudovu H4. Právě zde se nachází byt Glorie Martinezové a jejího syna Davida, hlavního hrdiny seriálu. Do samotné budovy sice vstoupit nemůžete, ale když se pozorně rozhlédnete po okolí, můžete spatřit další místa, která jsou vyobrazena zejména v první epizodě. Právě u budovy H4 navíc začíná nový vedlejší úkol Na hraně, který má se sérií Cyberpunk: Edgerunners přímou spojitost. Stačí se držet ukazatele na mapě nebo najít zeleně zbarvený znak, který má David na své žluté bundě, a nasadit si nedaleko pohozenou PV.

BYT MARTINEZOVÝCH

Samotný byt Martinezových pak musí poznat každý, kdo alespoň chvíli hrál Cyberpunk 2077. Přestože se výchozí byt V, který prostě nemůžete minout, nachází v megabudově H10 v úplně jiné části Night City, konkrétně v Malé Číně v městské části Watson, design bytu je téměř totožný s místem, kde Davida a Glorii poprvé poznáváme. Martinezovi zjevně nevlastní kocoura Žužlu, leguána ani plyšového trolla Shupeho ze hry Gwent: The Witcher Card Game, V zase očividně nemá v bytě zpoplatněnou pračku, ale pokud pomineme takové detaily, jsou oba byty prakticky stejné.

ROZPAROVAČ V SANTO DOMINGU

Nedaleko megabudovy H4 je nábřeží, kde se nachází klinika zdejšího rozparovače. Právě zde pracuje rozparovač, s nímž je David Martinez v kontaktu ve většině epizod seriálu. Ve hře zde sice najdete někoho jiného, ale přesto jde o jednu a tu samou kliniku. Dokazuje to například logo gangu Šestá ulice u vchodu. Toto místo je navíc jeden z mnoha příkladů nepříliš příjemné skutečnosti, že český dabing ani titulky pro Cyberpunk: Edgerunners se často nedrží českého překladu Cyberpunku 2077 a jeho doprovodných materiálů, zejména knihy Svět hry Cyberpunk 2077. Ripperdoc totiž není v anime přeložený jako rozparovač, ale jako Rozparofelčar, Felčar nebo jednoduše doktor.

Překlad odborných termínů světa Cyberpunku se liší i při porovnání dabingu a titulků, takže pokud jste Edgerunners ještě nedokoukali nebo pokud se chystáte na opětovné zhlédnutí, doporučujeme vám vyhnout se české lokalizaci obloukem. Japonský či anglický dabing je propracovanější než ten český, zatímco české titulky vynechávají tolik věcí, že je vždy lepší přepnout na anglické. Ani ty zprvu nebyly nijak kvalitní, vlastně byly vysloveně příšerné, poměrně záhy ale došlo k jejich opravě. A my se obáváme, že na naše titulky už nikdo nikdy nesáhne.

CORPO PLAZA A ARASAKA TOWER

V seriálu, zejména v jeho finále, hraje velkou roli Corpo Plaza a přilehlá věž Arasaka Tower, nacházející se v centru Nighty City. V Cyberpunku 2077 tato dvě místa tak velkou roli nemají, pokud si ale zvolíte, že vaše postava začne jako korporát, je to právě Arasaka Tower, kde zahájíte svou herní kariéru. Návštěva během hraní navíc může mít po stažení nedávno vydaného patche 1.6 nemalý přínos. Pokud se po Corpo Plaza trochu porozhlédnete, snadno najdete silovou brokovnici Guts, která patřila Rebecce, jedné z nejoblíbenějších postav ze seriálu. Guts je přitom zbraň, jež povahou zcela odpovídá její původní držitelce, protože pod křiklavým nátěrem se skrývá obrovská síla, která se hodí při každé přestřelce. Navzdory tomu skoro až absurdnímu zpětnému rázu.

BAR TURBO A BYT LUCY

Skupina okolo Davida Martineze se během seriálu často sejde u baru Turbo. Ten se v Night City nachází i v době, kdy v něm řádí V, a najdete ho v Japonské čtvrti ve Westbrooku kousek od megabudovy H8. Nedaleko se navíc nachází budova, v níž je byt Lucy. Opět platí, že se dovnitř nedostanete, s pomocí kyberwaru zajišťujícího lepší skákání ale není takový problém dostat se na střechu budovy s překrásným výhledem, kde si Lucy párkrát dala dostaveníčko s Davidem. Jde o jedno z míst, které nejlépe ukazují, jak věrně Studio Trigger převedlo virtuální Night City do anime podoby. Protože pokud se s V na střechu dostanete, uvidíte naprosto všechno, čím se kochali i hrdinové seriálu.

MOLO V HEYWOODU

Dalším poměrně důležitým místem, kam David s Lucy nechodili ani tak kvůli výhledu jako spíše kvůli běhání, je obrovské molo. To se nachází na Corporation Street ve Wellsprings v Heywoodu a na našem screenshotu z tohoto místa jsme schválně nechali auto Rayfield Caliburn, kterým jsme sem v roli V přijeli. Při sledování Edgergunners totiž můžete rozpoznat i Caliburn, a to díky postavě autora XPV Jimmyho Kurosakiho. Určitě jsme tam to auto nenechali proto, že ho má ráda jedna nejmenovaná členka redakce Indiana.

BYT KIWI

Tvůrcům seriálu se poměrně chytře podařilo využít interiéry, které navštívíte při plnění různých úkolů v Cyberpunku 2077, jako kulisy celé řady scén. Obzvlášť náruživí hráči tak mohou snadno rozpoznat místa, kterými byl inspirován byt Rebeccy a Pilara nebo bejvák Davida a Lucy. Asi nejvýraznější spojení ale najdeme mezi bytem Kiwi a apartmá, v němž ve hře operuje kšeftařka Regina. Důvodem jsou masivní okna s výhledem na Night City, jež jsou v jedné scéně seriálu velmi dobře vidět a díky nimž si pracoviště Reginy na ulici Sutter St. ve Watsonu ve čtvrti Kabuki snadno zapamatujete. Při hraní dokonce můžete narazit na místo, kde Kiwi ukončila svou zrádnou dráhu. Stačí najít cestovní bod Republic East a trochu se porozhlédnout.

KLUB ZÁHROBÍ

Klub Afterlife neboli Záhrobí, v českých titulcích seriálu chybně přeložen jako Onen svět, hraje ve světě Cyberpunku odjakživa velkou roli. Zmínky o něm můžete najít už ve stolním RPG Cyberpunk 2020 od společnosti R. Talsorian Games, z něhož studio CD Projekt RED při vývoji Cyberpunku 2077 do značné míry vycházelo. Proto nejspíš nikoho nepřekvapí, že se podnik v Malé Číně ve Watsonu párkrát objeví i v seriálu. Záhrobí je místo, kam všichni správní kyberpunkeři chodí za zábavou i za domluvou dalších kšeftů, přičemž pozorní diváci si při sledování Edgerunners mohou v jedné letmé scéně všimnout i postavy Rogue Amendiares.

Rogue, která v Cyberpunku 2077 zastává pozici kšeftařky a stávající provozovatelky Záhrobí, také patří mezi stálice světa Cyberpunku. Podobně jako Adam Smasher, další z postav, s nimiž se můžete setkat na stránkách Cyberpunku 2020, při hraní Cyberpunku 2077 a při sledování anime Cyberpunk: Edgerunners. Smashera byste ale v Záhrobí nejspíš hledali marně. Místo toho si tu však v roli V můžete koupit drink, který je pojmenovaný po Davidovi Martinezovi. Tedy pokud jste v jednom z vedlejších úkolů nenaštvali barmanku Claire natolik, že vám už neprodá ani použitý ubrousek.

David to každopádně přece jen někam dotáhnul a zařadil se mezi kyberpunkové legendy. S tímto vědomím a se záměrným přehlížením faktu, že nám úkol Na hraně říká, že je Davidův příběh vlastně odstrašující příklad, můžeme naši malou pouť napříč metropolí stvořenou Richardem Nightem ukončit. Tak zase někdy nashledanou, kumby, a klidně se v komentářích podělte o další tipy na zajímavá nebo se seriálem související místa v Night City. A pokud by vás zajímalo, kde se vzal titulní obrázek článku, odkážeme vás na twitterový účet Rafała Jakiho, producenta a showrunnera série Cyberunk: Edgerunners. Ten tuhle v kontextu seriálového příběhu velmi zajímavou kresbu zveřejnil teprve nedávno a navíc v různých formátech a velikostech.