Zdá se, že si v polském studiu Frictional Games moc dobře uvědomují, že jejich nadcházející projekt se od těch předchozích liší a je lepší ho řádně hráčům a fanouškům jejich předchozích her řádně prezentovat. Soudím podle četných gameplay ukázek z Amnesia: The Bunker, které odhalovaly jednotlivé mechanismy. Nyní se k nim přidalo detailnější desetiminutové video. To vše slepuje do jednoho přehledného celku.

Amnesia: The Bunker se odehrává v temném bunkru z první světové války. V tomhle děsivém místě se vžijete do kůže francouzského vojáka Henriho Clémenta, kterého trápí ztráta paměti a pronásleduje ho nadpozemská bytost. Henri musí najít způsob, jak se z bunkru dostat. Nesmí ale přitom dělat moc velký hluk, jinak ho příšera najde a zabije. Koncept je tedy velmi podobný úspěšnému survivalu Alien: Isolation. I v nové Amnesii jsou další nepřátele. Naštěstí je Henri vybaven revolverem a granátem, aby si s těmito protivníky poradil. Avšak trápit vás bude nejen nedostatek nábojů, nýbrž také to, že zbraně dělají hluk, který přiláká obávané monstrum.

Při procházení bunkru budete používat dynamo baterku, abyste viděli. Ovšem i v tomto případě bude problémem hluk. Je tak nutné si vše dobře rozmyslet a nejspíš plánovat každý svůj krok v tomhle krátkém, leč intenzivním dobrodružství. Vývojáři totiž u čtyř až šestihodinového titulu sázejí na znovuhratelnost a prvky náhody, které mají zajistit, že pokaždé to bude jiné.

Amnesia: The Bunker od autorů Amnesia: The Dark Descent a SOMA vyjde 23. 5. letošního roku na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One. Ve stejný den má být dostupná v Game Passu.