Portfolio studia Bohemia Interactive nejspíš nikdy nebylo silnější. Na PC a konzolích Bohemka aktivně provozuje multiplayerový survival DayZ, válečnou Armu Reforger a free-to-play looter shooter Vigor, stále podporuje Armu 3 a na osobních počítačích a mobilech nabízí dobrodružný sandbox Ylands, z něhož vychází výuková platforma Ylands EDU. V budoucnu nás také čeká Arma 4 a česká firma se z pozice vydavatele ujala projektů Silica a SkyVerse nebo zatím nepojmenované novinky od tvůrců dystopické plošinovky Ministry of Broadcast. Ale už brzy bude celé tohle portfolio ještě trochu rozsáhlejší, o což se postará příchod Ylands na Nintendo Switch.

Low-poly sandbox Ylands si mohli PC hráči zahrát už v roce 2015, tedy pokud si v obchodě Bohemia Interactive koupili samostatně spustitelnou alfaverzi. Později hra vyšla na Steamu a na mobilech a nyní přichází Ylands: Nintendo Switch Edition. Ta vyjde už 20. června/júna 2024 prostřednictvím Nintendo eShopu, ve srovnání s ostatními platformami však nabídne hned několik odlišností.

V dobrodružném či kreativním režimu bude i tentokrát možné stavět, vyrábět různé předměty, objevovat prostředí ostrovů v celkem šesti regionech nebo cestovat po moři na své vlastní lodi. V dobrodružném módu pak nebude chybět ani nutnost čelit lehkým survival mechanikám či nabídka příběhových ostrovů. Na Switchi ovšem hra nebude využívat free-to-play model. Nintendo Switch Edition bude k dostání za jednorázovou cenu 24,99 eur a půjde o čistě singleplayerovou a offline záležitost.

Veškerý váš postup tedy bude vždy ukládán lokálně a po stažení hry nebudete vůbec potřebovat připojení k internetu, díky čemuž budete moci hrát kdekoliv. Absence multiplayeru má zase vytvořit bezpečnější prostředí pro mladší hráče. S ohledem na zpoplatnění portu pro Switch pak tvůrci slibují, že Ylands: Nintendo Switch Edition nenabídne žádné mechaniky postupu, který by bylo možné urychlit za nějaký poplatek, ani výzvy spojené s monetizací a mikrotransakcemi. Naopak máme očekávat menší potřebu grindu kvůli hromadění zdrojů.

Samozřejmostí je pak uživatelské rozhraní a ovládání ušité na míru Switche, přičemž s ohledem na fakt, že Ylands rozjedou i slabší mobilní telefony, nejspíš nepřekvapí stabilní frekvence snímků za sekundu. Tohle všechno má zajistit plynulý a pohodlný zážitek při hraní na televizi i v handheldovém módu. Podrobnosti o konkrétní frekvenci snímků za sekundu nebo o rozlišení ale v tuto chvíli nejsou k dispozici.

Zajímavé je, že i když tvůrci zdůrazňují výhody offline hraní a tradiční cenovky, v tiskové zprávě lze najít informace o dalších možnostech, jak i na Switchi vrazit do Ylands více peněz. V Nintendo eShopu si tak budete moci koupit nejen kosmetické DLC balíčky, ale i různé typy budov, lodí nebo mazlíčků pro případ, že nebudete chtít vše stavět a vyrábět od nuly. Veškeré plánované aktualizace ale pochopitelně budou zdarma.

V každém případě se zdá, že Bohemia Interactive má s Ylands ještě nemalé plány, takže jsme zvědaví, jak se bude hře na Switchi dařit a jak bude koexistovat s verzemi pro PC a mobily. Ty v předchozích měsících obohatily třeba funkce technologického stromu a úkolů v příručce dobrodruha, které očividně nabídne i Nintendo Switch Edition. V dohledné době má dorazit například nový příběhový ostrov zaměřený na elfskou kulturu.