Z pohledu hráčů lze zařadit free-to-play dobrodružný sandbox Ylands mezi ty spíše méně výrazné projekty českého studia Bohemia Interactive. Přesto - nebo možná právě proto - pro ni tvůrci našli nový smysl. Speciální verze Ylands s názvem Ylands EDU totiž začíná pomáhat na českých školách s výukou programování, nové informatiky, digitálních kompetencí a dalších předmětů.

Pod názvem Ylands EDU se konkrétně skrývá verze hry určená přímo pro výuku na prvním i druhém stupni základních škol, pro volnočasové kurzy i samouky v oblasti programování. Objevování ostrovů a podmořských hlubin, zdolávání moří na vlastní lodi nebo multiplayerové hrátky tak střídá za hotové lekce a intuitivní editor, který se zaměřuje na vizuální skriptování. Díky editoru má být navíc možné snadno vytvářet vlastní lekce, hry a kurzy.

„Méně času s přípravou a snadné zavedení do výuky pro vyučující. Hraní i tvorba her pro studenty a takřka neomezené možnosti pro nadšence. To vše s doprovodnými materiály a podporou největšího herního studia v České republice, “ dočteme se na oficiálním webu Ylands EDU. Na něm najdete také přehled základních otázek a odpovědí, návody, pokyny pro vyučující, vybrané názory učitelů, rodičů i studentů a hlavně odkaz na bezplatnou zkušební verzi, kterou si může každý stáhnout přes Microsoft Store a která obsahuje už zmíněný editor, základní výukové lekce a doprovodné materiály k lekcím.

Jelikož je i původní Ylands ke stažení zdarma na Steamu a na mobilních telefonech se systémy Android a iOS, běžný hráč pochopitelně nemá moc důvodů, proč si stahovat raději Ylands EDU. Může jít ale o zajímavou možnost vyzkoušet si něco, co širší herní obec obvykle příliš neřeší. Myšlenka na použití počítačových her pro podporu výuky informatiky a dalších relevantních předmětů samozřejmě není patent Bohemia Interactive, jak mohou potvrdit třeba příznivci nesrovnatelně populárnějšího Minecraftu, ale je určitě dobré vidět, že něco takového vzniká i u nás.