Kromě včera rozebraného filmového traileru zveřejnil Ubisoft ještě jedno video. To se zaměřuje na dva hlavní hrdiny Assassin’s Creed Shadows. Šinobi Naoe a africký samuraj Yasuke jsou velice rozdílní, ale spojí se, aby zachránili Japonsko.

V komentářích jsem zaznamenal, že některým z vás vadí černý samuraj. Vývojáři ze studia Ubisoft Québec si ho vybrali. Jde o historickou postavu, která byla prvním černochem v Japonsku. Z toho důvodu vzbuzoval strach a někteří ho dokonce považovali za boha.

Assassin's Creed Shadows se odehrává v období Azuchi-Momoyama japonské historie. Příběh začne v roce 1579 a bude pokračovat až do počátku 80. let 16. století. Yasuke je první skutečnou osobou z minulosti, za kterou bude možné hrát v této sérii. Pochází z Afriky a do Japonska přišel s Portugalci v roce 1579 a brzy se stal samurajem ve službách lorda Ody Nobunagy.

Naoe je vymyšlenou dcerou Fujibayashiho Nagata. Je vycvičena svým otcem, aby se stala zkušenou šinobi. Po jeho smrti (mohli jsme vidět ve filmovém traileru) prahne po pomstě.

Fujibayashi Nagato byl vůdcem nindžů Iga, jehož stoupenci často sloužili daimjóovi z panství Oomi v jeho bojích proti Odovi Nobunagovi. Proto Nobunagu později napadl Igu a Kogu a pokusil se klany nindžů nadobro vyhladit, ale mnoho z nich se ukrylo.

Podle informací insidera Toma Hendersona si scenáristé Ubisoftu příběh skutečného Yasukeho přepsali. V Assassin's Creed Shadows bude Yasuke otrokem cestujícím na otrokářské lodi, když byla napadena a všichni byli zabiti, včetně jeho milenky. Ušetřen byl pouze Yasuke. Následně byl dopraven do Japonska, kde se naučil způsobu samurajů. Ze začátku má být Yasuke a Naoe zarytými nepřáteli, ale později se z nich stanou spojenci, aby společně sjednotili Japonsko.

Každopádně, v Assassin’s Creed Shadows bude každý jiný. Naoe jako šinobi (nindža) vyniká ve stealthu a při boji využívá svou mrštnost, skrytou čepel, hvězdice nebo kouřové bomby. Disponuje také lanem s kotvou, aby se mohla houpat a šplhat. Naopak Yasuke připomíná tank. Je to mohutný samuraj, který má k dispozici katanu, kanabo, luk, naginata a další zbraně, aby mohl útočit, blokovat, parírovat a porážel nepřátele. Dokáže se rovněž skrývat, ale v tom nijak nevyniká, což s ohledem na jeho stavbu těla a výstroj dává smysl. Osobně jsem zvědav na to, jak Yasuke bude ležet a plazit se. Ano, plazení bude konečně možné také v Assassin’s Creed.

Čerstvou informací je ještě využití zbraně s názvem arkebuza. Jde o primitivní palnou zbraň z 15. století. Tohle malé dělo připevněné k dřevěné násadě bude využívat Yasuke. Má být schopno vystřelit na delší vzdálenost.

Když se redaktor IGN snažil zjistit další rozdíly, bylo mu řečeno, že Naoe není schopna blokovat ani parírovat. Místo toho může odrážet nepřátelské útoky. Pravděpodobně tak bude využívat úhybnou taktiku, zatímco Yasuke dokáže ve správný okamžik zahájit protiútok. S ohledem na to, že se v této japonské éře nepoužívaly štíty, tak to dává smysl.

Yasuke a Naoe se vzájemně doplňují po stránce herního stylu. Každý má vlastní cestu postupu, dovednosti a speciální zbraně. Naopak sdílejí zkušenostní body, sebrané zbraně a zdroje. Když jsme u těchto statistik, tak každá zbraň má vlastní strom dovedností. Ten se vylepšuje používáním určité zbraně. Ze sebraných věcí bude možné vyrobit vlastní katanu a přizpůsobit si ji. Také půjde přizpůsobovat vybavení.

Podle dostupných informací si sami zvolíme, s jakou postavou budeme konkrétní misi plnit. Přepínání bude možné téměř vždy, i v průběhu plnění úkolu.

Assassin’s Creed Shadows vyjde 15. 11. letošního roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S za 70 eur. Bohužel, české titulky mezi podporovanými jazyky uvedeny nejsou.