Začátek kompetitivní bezplatné first-person střílečky XDefiant byl úspěšný. Během prvního týdne hru vyzkoušelo 7,6 milionu hráčů, což překvapilo i samotný Ubisoft. Po třech měsících je situace opačná. Počet aktivních hráčů dramaticky klesl a francouzská společnost má zvažovat vypnutí serverů.

Vývojáři ze studia v San Franciscu mají údajně nůž na krku. Z centrály dostali dvě nadcházející sezóny na to, aby zvýšili počet hráčů. Tvrdí to známý novinář a insider Tom Henderson ze serveru Insider Gaming. Od důvěryhodných zdrojů se dozvěděl, že počet současně hrajících hráčů klesl pod hranici 20 tisíc. Započítány jsou všechny platformy. Dle některých je číslo ještě nižší. Na začátku bylo ve hře současně 700 tisíc hráčů.

Zájem hráčů by měla nakopnout třetí sezóna. Je tady ale problém. V té době vychází Call of Duty: Black Ops 6. Plus přichází další konkurence v podobě Deadlocku od Valve a Marvel Rivals. Vývojáři se tak právem bojí další vlny propouštění poté, co bylo z poboček v San Franciscu, Kalifornii a Severní Karolíně před měsícem vyhozeno 45 lidí. Tvůrci XDefiant ukazují prstem na vedení studia, které dle nich odmítlo převzít odpovědnost za neuspokojivé výsledky. Kdyby byl lepší přístup vedení, panovala by lepší kultura práce a dalo by se problémům XDefiantu snadno předejít, myslí si.

XDefiant na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S vyšel 21. 5. 2024. Nabízí pět herních režimů, 14 map, 24 zbraní a 44 gadgetů. Bojovat je možné za postavy z jiných sérií od Ubisoftu. Nechybí čističi z The Division, agenti ze Splinter Cella, duchové z Ghost Recon, partyzáni z Far Cry 6 nebo hackeři z Watch Dogs. Každé tři měsíce dorazí nová sezóna. Každá by měla přidat jednu novou frakci, tři nové zbraně a tři mapy. Každou pochopitelně doprovodí battle pass na 90 tierů. V prvním roce bude hra rozšířena o čtyři frakce, 12 zbraní a 12 map.

První sezóna přidala obsah z Rainbow Six Siege. Konkrétně frakci GSK se členy protiteroristické jednotky GSG9 a jejich typickým vybavením. Těšit se můžete na ostnatý drát a ochranný systém před vybuchujícími granáty. Součástí jsou také tři nové mapy, tři nové zbraně, nový arénový režim Capture the Flag a Ranked Mode, kde se soupeří čtyři na čtyři.