Poslední měsíce patří konzolím Xbox Series X/S, které se staly lídrem trhu mezi konzolemi nové generace na klíčových trzích. V noci to prohlásil generální ředitel Microsoftu Satya Nadella během prezentace výsledků firmy.

„S našimi konzolemi Xbox Series X a S jsme získali podíl na celosvětovém trhu již dvě čtvrtletí po sobě,“ dodal Nadella. Tím potvrdil dřívější informace, že nová generace Xboxu si postupně ukousává větší a větší podíl na trhu. V posledním čtvrtletí jsou konzole americké společnosti lídrem mezi next-genem v USA, Kanadě, Velké Británii a západní Evropě.

Není to ale tím, že by opadl zájem o PlayStation 5, jen Microsoftu se od podzimu 2021 do března 2022 povedlo dodat na trhy více kusů svých konzolí. Proslýchá se, že si Microsoft loni zaplatil, aby získal nedostatkové čipy k výrobě přednostně. Tato strategie mohla ovlivnit výsledky celé herní divize.

Jen škoda, že stále neznáme oficiální prodeje konzolí Xbox Series X/S. Pouze marketingový šéf Aaron Geenberg nedávno sdílel neoficiální odhad hovořící o 13,87 milionech prodaných kusech. To Sony hlásila, že do konce roku 2021 prodala 17,3 milionu PS5.

Jinými slovy, všeobecně se očekává, že PlayStation 5 má prodáno více kusů, ale v poslední době se rychleji prodávají ty se zeleným logem. O tom vypovídají i další zprávy. Prodeje Xboxu Series X/S byly v Evropě poprvé vyšší než prodeje PS5, stalo se tak v únoru letošního roku, zatímco za březen 2022 nejprodávanější konzolí ve Velké Británii jsou ty s logem Xboxu.

Ať už jsou tedy čísla jakákoliv, tak v Microsoftu jsou po fiasku s Xboxem One spokojeni a těší se na další období. Veřejnost by ale zajímalo, jak si vedou jednotlivé modely. Všeobecně se předpokládá, že velmi dobře se daří levnějšímu Xboxu Series S, který si vybírají zejména nenároční příležitostní hráči, zatímco ti zapálenější sází na výkonnější Series X.

Co se financí týče, tak ve 3. čtvrtletí letošního finančního roku dosáhl Microsoft příjmů ve výši 49,4 miliardy dolarů. To je o 19 % více než ve stejném období loňského roku. Provozní příjmy dosáhly 20,4 miliardy dolarů (+19 %) a překonaly očekávání analytiků o celých 11 %.

Tržby z her dosáhly 3,74 miliardy dolarů, což je o 6 % více než v předchozím roce. Dá se říct, že hráči se na Xbox Series X/S doslova vrhli, což vedlo k 14% nárůstu prodejů.

Dařilo se také předplatnému Xbox Game Pass a PC Game Pass. Není se čemu divit, když od vydání jsou součástí hry Halo Infinite a Forza Horizon 5, které doplňují tituly od partnerů.

Služby Xbox zlepšily svůj výsledek o 4 %, zatímco Microsoft Cloud vydělal 23,4 miliardy dolarů, meziročně o 32 % více.

Ve čtvrtém čtvrtletí Microsoft v oblasti her očekává pokles tržeb, způsoben bude meziročně nižším počtem odehraných hodin a omezenou nabídkou konzolí. I když počet odehraných hodin má být vyšší než před pandemií.