Po měsících testování v uzavřené skupině hráčů vyšla pro všechny majitele Xboxu One nová aktualizace, která je pro náš trh hodně důležitá. Obsahuje totiž českou a slovenskou lokalizaci ve formě textu. Xbox se tak naučil česky a slovensky. Překlad můžete čekat také na Xboxu Series X a Xboxu Series S. Tyto konzole vyjdou už příští měsíc.

Pokud chcete mít Xbox One (i Xbox One S nebo Xbox One X) v češtině nebo slovenštině, stačí si jazyk zvolit v nastavení konzole. Aktualizace by se vám měla stáhnout automaticky.

Aktualizace obsahuje také úpravu uživatelského rozhraní. Dlaždice dashboardu jsou zaoblenější a vše by mělo být rychlejší a více přehledné. Microsoft se touto změnou připravuje na nástup nové generace své konzole. Podle americké společnost je úvodní obrazovka o 50 procent rychlejší při zapnutí konzole a o 30 procent rychlejší při vypnutí hry. Současně má dashboard využívat o 40 % méně paměti systému.

„Zkrátili jsme spuštění aplikací na zhruba dvě vteřiny a vylepšená navigace zrychlí a zjednoduší hledání toho, co chcete,“ uváděl před časem Chris Novak z Microsoftu.

Uvidíme, zda příchod češtiny do systému Xboxu bude znamenat i více lokalizovaných first-party her, české titulky měly od Microsoftu hry jako Forza Horizon 4 nebo barevné dobrodružství Ori and the Will of the Wisps z letošního roku, ale chyběly u Gears 5, Halo: The Master Chief Collection, Crackdown 3 či Sea of Thieves.

Přečtěte si také: Microsoft obejde Apple a Xbox Game Pass na iOS nabídne jinak

Systém konkurenčního PlayStationu 4 se česky naučil koncem roku 2017. Lokalizaci přidala aktualizace s označením 5.0. Od té doby pravidelně vycházejí exkluzivity PS4 v češtině. Mj. Detroid: Become Human, God of War, Spider-Man, Days Gone, The Last of Us Part II nebo Ghost of Tsushima. U menších her dokonce Sony investovala do českého dabingu. V současné době nevíme, zda bude Sony pokračovat v lokalizacích i na PS5.