Jak se zdá, vývojáři z finského studia Remedy ještě nechtějí skončit s přibližováním poloviny survival hororu Alan Wake 2, v níž budeme hrát za samotného Alana. A tak tu máme v pořadí třetí vývojářský deník, jehož prostřednictvím tvůrci přibližují Temné místo, ve kterém je známý spisovatel uvězněn už 13 let a které má tentokrát podobu jakési temné, pokřivené verze New Yorku.

Proč právě New York? Protože do slavného amerického města Alan zasadil příběh mnoha svých knih, nemluvě o tom, že v něm dříve žil spolu se svou ženou Alicí. Při hraní tak máme narazit nejen na příběhové prvky spojené s Alanovou minulostí, ale i na postavy spojené přímo s knihami, které Wake napsal, a to v prostředí, které by se dobře vyjímalo třeba ve filmech typu Taxikář od Martina Scorseseho. Právě Taxikáře koneckonců kreativní ředitel Sam Lake v poslední době nejednou zmínil v různých rozhovorech jako jeden z hlavních zdrojů inspirace.

Vývojářský deník poodhaluje nejen příběhové pozadí hry, ale i tvůrčí proces. Ten zahrnoval například tvorbu jakýchsi nestvůrných graffiti plných detailů, jež mají vyvolat dojem, že promlouvají buď k hráči, nebo k samotnému Alanovi. Ten na Temném místě bojuje o svou příčetnost, koneckonců je vlastně neustále zavřený v místnosti, píše na psacím stroji a psaním se snaží uniknout ze spárů Temnoty.

Díky tomu se z něj vlastně stal expert přes nadpřirozeno, ale to ještě neznamená, že je na tom díky tomu lépe. Právě naopak. Alan Wake stále čelí hrůzám a překážkám a stále je ztracený. To naznačují i ukázky z nahrávání Alanova dabingu, o nějž se opět postaral Matthew Porretta, zatímco tváří hlavního hrdiny je nadále Ilkka Villi. Za zmínku stojí také herec David Harewood, který ztvárnil postavu jménem Warlin Door. Mr. Door, který je zmíněn už v Control z roku 2019, dostal dost prostoru v nedávno vydaném traileru, vývojářský deník je ale nejspíš prvním propagačním materiálem, který zmiňuje jeho celé jméno.

Alan Wake 2 vyjde 27. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně.