Pokaždé, když začínáme doufat, že vlna propouštění v herním průmyslu končí, přijde další smutná zpráva. Postiženými jsou tentokrát Surgent Studios, autoři nedávno vydané metroidvanie Tales of Kenzara: Zau. Zprávu nejprve přinesl magazín Game Developer, později přišlo potvrzení od samotných vývojářů.

tweetu studio uvádí, že museli propustit více než tucet, tedy dvanáct lidí. Přesné číslo je neznámé. „Jsme stále nesmírně pyšní na práci, kterou náš tým odvedl na ZAU a na chválu, kterou se hře dostalo od kritiku a hráčů,“ stojí ve vyjádření. Studio se teď chce soustředit na pomoc postihnutým a další podporu ZAU. Zároveň se už ale dívají do budoucna s myšlenkou dalšího projektu.

K situaci se se smutkem vyjádřil i zakladatel studia Abubakar Salim. „Vím, že nejsme jediní, ale to situaci nijak nezlehčuje,“ říká. Je pyšný na to, co jeho tým za čtyři roky od založení zvládnul. Salim firmu založil s vizí transmediálního vyprávění, tedy že by se nezabývalo jen hrami, ale i filmem nebo televizí. Nyní na X žádá o pomoc a příležitosti vyhozeným vývojářům. Postupně je i jmenuje – mezi postihnutými je třeba producent Phil Smy, animátor Chris Tarrant, level designer Pete Brisbourne a řada dalších.

Surgent Studios se připojují k nekončící řadě studií, která byla nucena propustit své zaměstnance, či dokonce zavřít. Nedávno jsme vás informovali například o propouštění v Ubisoft Toronto. Dle všeho probíhá další vlna propouštění v Xboxu. Na průběžně aktualizovanou tabulku zasažených studií se můžete podívat zde.

Tales of Kenzara: Zau je metroidvania z února/februára tohoto roku. Jde o mystickou a barevnou plošinovku. Vypráví příběh mladého šamana Zaua, který se snaží zachránit svého mrtvého otce. Na Steamu má velmi kladné hodnocení s 81 %, nyní je v 25% slevě v rámci letního výprodeje. Hráči na PlayStationu si ji mohou zahrát v rámci předplatného PlayStation Plus Extra. K dispozici je také pro Xbox Series X/S a Nintendo Switch. O tom, zda si hru zahrát, vás může přesvědčit i naše recenze, kterou napsal Cerberos