Úspěšný survival horor Alan Wake 2 je na trhu už několik měsíců, ale přesto tu máme nový vývojářský deník. V něm se finské studio Remedy ohlíží za tím, jak se celý projekt vyvíjel během let, díky čemuž jsme dostali několik ukázek z různých a mnohdy na první pohled výrazně nehotových verzí hry. V nich může zaujmout nejen rozpracovaná podoba prostředí, efektů či uživatelského rozhraní, ale i trochu jiný vzhled několika postav, zejména hlavního mužského hrdiny. Samotný Alan Wake totiž v některých záběrech vypadá stejně jako v DLC AWE pro Control.

Video přibližuje také tvorbu animací, zvuků, hudby či hraných pasáží s reálnými herci a pochopitelně nemůže chybět ani letmý pohled na kuriózní bugy a do zákulisí vzniku dnes už legendární muzikálové kapitoly We Sing a pro ni klíčového songu Herald of Darkness. Byť pouze ve formě několika slov, která si vymění kreativní ředitel Sam Lake, jehož tvář ve hře nosí agent FBI a protagonista Alanových knih Alex Casey, a herec Ilkka Villi, který zase propůjčil tvář samotnému Alanovi Wakeovi. Je přitom vidět, že má Villi radost z možnosti se osobně při tvorbě muzikálové části předvést za účasti choreografa. Pobavit mohou i ukázky z natáčení taktéž vynikajících televizních reklam, v nichž září bratři Ilmo a Jaakko Koskela v podání Petera Franzéna.

Studio Remedy se touto cestou ohlíží i za oznámením Alana Wakea 2, k němuž došlo na akci The Game Awards koncem roku 2021, a sklízením cen, jež pro změnu proběhlo během The Game Awards 2023. S ohledem na to je ovšem trochu matoucí úvodní informace, že vývojářský deník byl původně vytvořen pro večírek zaměstnanců Remedy k vydání hry, k němuž pochopitelně došlo ještě před loňskými The Game Awards. Nejspíš ale tvůrci videa jednoduše něco málo přidali k původnímu sestřihu.

Možný zmatek kvůli původu videa ale snadno vynahradí další připomínka živého vystoupení a zpracování skladby Herald of Darkness přímo během slavnostního večera. Chybí snad jen pohled na tu nechutnou tabuli, která po pouhých několika vteřinách proslovu vyháněla kohokoliv, kdo si přišel na pódium pro cenu, aby zbylo více prostoru pro reklamy, známé hollywoodské tváře nebo kamarády organizátora a hlavního moderátora Geoffa Keighleyho. Hlavně tedy pro Hidea Kojimu. Sama Lakea naštěstí Keighleyho tým nechal mluvit o něco déle než většinu ostatních vítězů, díky čemuž se může nový vývojářský deník pochlubit adekvátní tečkou na závěr.