Dobré ráno. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Čínský gigant Tencent se spojil s veteránem Rockstaru a společně otevřeli LightSpeed Studio, ve kterém mají vznikat AAA hry pro novou generaci konzolí. Steve Martin, který pracoval na GTA V a Red Dead Redemption 2, přivítal v týmu další zkušené lidi, kteří mají za sebou práci v Respawnu, 2K Games nebo Incomniac Games. Společně chtějí vytvořit open-world hru pro PS5 a Xbox Series X.

Přečtěte si také: Mafia remake: Marek Vašut si skutečně znovu zahraje Tommyho Angela

- Ubisoft dnes představí svou futuristickou battle royale akci Hyper Scape pro PC a konzole. Titul bude free-to-play a k jeho spuštění dojde 12. července.

- V expanzi Idaho v American Truck Simulatoru nemohou chybět národní parky známé pro svou vulkanickou historii a měsíční krajinu. Takovou památkou je také Craters of the Moon National Monument - pyšní se neobvyklým terénem se sopečnými horninami. Dle mnohých tahle pustina připomíná povrh Měsíce.

- Společnost Devolver Digital uspořádá svůj stream 11. července ve 21:00 našeho času. Slibovány nám jsou gameplay záběry, oznámení data vydání a představení nových her.

- Roberto Serrano, bývalý šéfredaktor italského magazínu 4news.it, jako první zveřejnil datum prezentace The Future of Gaming, kde jsme viděli první hry pro PS5. Serrano nyní píše, že 13. července (nebo dříve, pokud společnost změní plány) má Sony odhalit přesné datum vydání a cenu PlayStationu 5. Podle novináře nemá jít o stream, ale pouze článek na PlayStation blogu. Ve stejný den mají odstartovat i předobjednávky.

Přečtěte si také: Kalendář hráče: Nejzajímavější hry července

- 29. června oslavil PlayStation Plus deset let. Dnes se podíváme na infografiku, která připomíná první bezplatnou hru pro členy předplatného (Wipeout HD), více než 1000 her, které si mohli držitelé PS Plus bezplatně přidat na svůj účet, nebo 41,5 milionu uživatelů, kteří mají PS Plus předplacené. Nejoblíbenější hry PS Plus: Call of Duty Modern Warfare Remastered, Sonic Forces, Shadow of the Colossus, Call of Duty Black Ops 3 a Destiny 2. Multiplayeru zase dominuje GTA V a Rainbow Six Siege.

- Pamatujete si na technologické demo Unreal Enginu 5, které běželo v reálném čase na PlayStationu 5? Dle Epicu bylo stejně náročné jako Fortnite na konzolích v 60fps, minimálně tedy co se týče vykreslování pomocí grafického čipu.

- Nevšední temná stealth adventura A Plague Tale: Innocence slaví milion prodaných kusů. Hra vyšla v květnu minulého roku na PC, PS4 a Xbox One a obsahuje české titulky. Dříve se spekulovalo o pokračování hry, ale dosud nebylo potvrzeno.

- Hardcore plošinovka Dead Cells prodala tři miliony kusů, pochlubila se společnost Evil Empire a zveřejnila pro PC verze hry novou aktualizaci, která na konzole dorazí v nadcházejících týdnech. Update of Plenty je devatenáctou hlavní aktualizací hry.

- Na počítače vyšla nová Trackmania. Její základ je zdarma. Pokud se vám hra zalíbí, můžete sáhnout po předplatném Standard Access za 10 euro na rok nebo Club Access za 30 euro na rok nebo 60 euro na tři roky.

- Hry od Xbox Game Studios pro Xbox Series X máme vidět 23. července, je přesvědčen novinář Jeff Grubb. Na akci budou prezentovány první gameplay záběry z Halo Infinite a představena nám bude hra od nového studia The Initiative, které do svých řad nalákalo řadu veteránů, včetně tvůrců God of War a Red Dead Redemption 2. Údajně má dojít i k odhalení nového titulu od Playground Games (autoři série Forza Horizon).

Přečtěte si také: Statistiky odhalují, že hry zdarma na Epic Games Store zaznamenaly velký nárůst hráčů i výdělků

- Xbox Game Pass tenhle měsíc na konzoli a PC čekají hry Fallout 76 (od 9. 7.), Soulcalibur VI (již nyní), CrossCode (od 9. 7.) a Out of the Park Baseball 21 (již nyní).

- Přilétá Marvel’s Iron Man VR. Už zítra pro PlayStation VR vyjde hra od studia Camouflaj.U