Summer Game Fest dnes odpoledne překvapil, ukázal nám technologické demo z nové verze Unreal Enginu, které běželo v reálném čase na konzoli PlayStation 5. Prezentace byla zaměřena na fotorealistickou grafiku, která je na stejné úrovni jako počítačová grafika ve filmech a skutečném životě. Společnost Epic Games dá vývojářům nástroje a knihovnu obsahu, aby dokázali vytvořit po vizuální stránce velmi působivou hru se světelnými efekty, které jsme dosud ještě neměli možnost vidět. Navíc mají světelné efekty a objekty dynamicky reagovat.

Současně Unreal Engine 5 má usnadnit vývojářům práci. Unreal Engine 5 bude v předběžné verzi dostupný na začátku nadcházejícího roku, koncem roku 2021 bude hotov a podporovat konzole nové generace, konzole současné generace, PC, Mac, iOS a Android. Už nyní aktualizovaná verze Unreal Enginu 4 podporuje PS5 a Xbox Series X a má zajistit snadný přechod na Unreal Engine 5.

Zakladatel a generální ředitel společnosti Epic Games, Tim Sweeney, tvrdí, že Unreal Engine 5 je navržen tak, aby umožnil vytvářet věci, kterou jsou dnes nemožné. Jde zejména o úroveň fotorealismu a kvalitu samotnou. Nová technologie Lumen má nabídnout bezprecedentní grafiku.

Vraťme se k samotné prezentaci. Šlo o plnohodnotnou hratelnou ukázku, jež zároveň ukazuje i možnosti PlayStationu 5. Podle mnohých byla tato ukázka potřeba, aby fanoušci modré konzole byli klidnější, když Sony s představením detailů nespěchá, ale Microsoft se chlubí jednou zajímavostí za druhou. Jste klidnější? V demu měl hráč plnou kontrolu nad postavou a kdyby nebylo březnové GDC zrušeno, tak by si návštěvníci pravděpodobně mohli technologickou demoverzi sami zahrát, připustil šéf Epicu.

Ptáte se, jak toho PlayStation 5 dokáže dosáhnout? Podle Sweeney má PS5 masivní zlepšení grafického výkonu ve srovnání se současnou generací. K tomu zvýšení paměti se šířkou pásma a snížení latence. A hraje v tom roli samozřejmě speciální SSD disk (NVMe), který podle Epicu nenajdeme ani v moderních špičkových počítačích. Právě v SSD a architektuře celkově má být síla PS5 a údajně vůbec nevadí, že procesor a grafický čip je slabší ve srovnání s Xboxem Series X.

V ukázce vidíme mladou ženu, která se pohybuje prostředím. Všimněte si světelných efektů, realistických stínů, detailních modelů a jednotlivých objektů, které na sebe reagují. Vidět je to zejména při padání kamení. Zajímavé na tom celém je úroveň detailů, kdy jednotlivé sochy mají stejnou kvalitu, stejně tak objekty u kamery i v dálce. Podle Epicu nemáme poznat rozdíl mezi kvalitou vykreslených objektů vedle nohy hlavní postavy a v dálce. To zní opravdu zajímavé, stejně tak eliminování načítání objektů v dálce. To je u současné generace zcela běžné a dosti otravné.

Společně s Unreal Enginem 5 byla představena služba Epic Online Services, která spojí přátele, matchmaking, lobby, achievementy, žebříčky a účty napříč platformami. Služba byla vytvořena pro Fortnite, ale Epic ji poskytne všem vývojářům zdarma a podporuje sedm platforem - PlayStation, Xbox, Switch, PC, Mac, iOS a Android.

Konzole PlayStation 5 vyjde koncem letošního roku, na stejné období je potvrzen i Xbox Series X.