Během Gamescom Opening Night Live překvapil Techland oznámením Dying Light: The Beast. Při vývoji dodatečného obsahu a další podpory Dying Light 2: Stay Human si v polském studiu našli prostor pro vznik samostatné hry.

Dying Light: The Beast potěší hráče, kteří touží po komornějším zážitku. Nadále je to zombie akce, která pochopitelně využívá mechaniky z velkého dílu, ale vše v ucelenější podobě.

Děj bude vyprávěn z pohledu Kylea Cranea. Hlavní hrdina původního Dying Light se po dlouhých letech brutálních experimentů dostane na svobodu a vydá se dopadnout své věznitele, aby se jim pomstil. Snaží se najít jistého Barona, který na něm prováděl experimenty s alternativními druhy viru. To je také důvod, proč se hra jmenuje The Beast. Kyle má totiž zombie DNA smíchanou s lidskou. Díky tomu běžné lidi Kyle překonává ve výšce a délce skoků, pravděpodobně i výdrži a dalších aspektech. Mimo jiné jsme viděli, jak zapnul X-Ray vidění. Bezesporu nás čekají i další vychytávky a na konci toho všeho máme zjistit, co to znamená, když se dřímající bestie v Kyleovi probudí.

Vše se odehraje v postapokalyptickém prostředí Castor Woods. Kdysi oblíbená turistická destinace zahrne plno přírodních památek, vesniček a průmyslových komplexů. My jsme na výstavišti v Kolíně nad Rýnem viděli menší město, industriální zónu, bažiny, národní park a les. Tady využijeme parkourkové dovednosti, stejně tak budeme moci naskočit do terénního vozu a nemrtvé rozmašírovat pod koly.

Autoři nám prozradili, že z pohledu prostředí se inspirovali seriály Městečko Twin Peaks a Stranger Things. Co se velikosti týče, tak celá oblast je srovnatelná s městem Villedor z Dying Light 2. Také nám potvrdili návrat dabéra Rogera Craiga Smitha, jenž namluvil Kylea už v prvním Dying Light. To jistě potěší spoustu fanoušků. 

DEN A NOC

Za denního světla je ideální prozkoumávat oblast, hledat zásoby... Zkrátka využít co nejlépe čas. Po západu slunce se situace dramaticky mění, stejně jako v předešlých dílech. Tma probudí v hordě zombíků to nejhorší a nám nezbývá nic jiného než utíkat, schovávat se, nebo bojovat. Naštěstí Kylovi do ucha mluví sympatická parťačka, jež mu podává důležité informace o jeho okolí a má o bojem protřelého drsňáka věčně strach.

V ukázce jsme viděli, jak se Kyle parkourem dostane ven z města, do lesa, kde padá noc. Díky své navigátorce se dostane do safehouse (bezpečné zóny), kde přespí, aby druhý den zamířil do industriální zóny, kam vedou stopy pohůnků hlavního nepřítele. Po probuzení venku prší. Vývojáři věnovali počasí velkou péči. Déšť vypadá velmi realisticky, dopadající kapky se odráží od různorodých povrchů a dotvářejí již tak hutnou atmosféru.

Dost ale rozplývání... V industriální zóně jednu z opuštěných továren hlídají po zuby ozbrojení padouši. Stále velmi impresivním parkourem se jim Kyle dostane do zad, sejme pár odstřelovačů a uzme jednu útočnou pušku. Tady se dozvídáme, že v Techlandu nechtějí tolik upouštět od děsivého kontaktního boje, ale na druhou stranu cítili, že střelné zbraně potřebují trochu lásky, kterou do nich náležitě vložili – byť jsme měli možnost vidět „jen“ klasickou pistoli, výše zmíněnou útočnou pušku a brokovnici. Gunplay ale působí velmi věrně a lidským nepřátelům stačí schytat někololik dobře mířených ran, zatímco Kyle vydrží díky svému mutanství víc.

Pokud chcete situace řešit jinak, tak můžete. Nadále je tady stealth. Při něm můžete využít dobře známý luk. Abychom si ale o zbraních udělali lepší představu, museli bychom si Dying Light: The Beast zahrát. Nicméně očekáváme, že budou minimálně na stejné úrovní jako po aktualizaci v Dying Light 2.

Pojďme se od střílení nepřátel přesunout k tomu, proč do nich kulky zavrtáme. Neboť poslední Dying Light se pyšnil spolupráci s věhlasným Chrisem Avallonem, který měl zombie mlátičce dodat dostatečně vrstevnatý, spletitý příběh. Na Chrise však v roce 2020 vylezla jistá obvinění ze sexuálního obtěžování a Techland s ním spolupráci ukončil – v tu chvíli už byl však Dying Light 2 ve finální fázi vývoje a očekávání z možností voleb, které rozhodnou o osudu lidí v postapokalyptickém zombie světě, byla vysoká. Dying Light 2 je však úplně nedoručil – hra to nebyla veskrze špatná, ale právě příběhu a vývoji postavy byla často vytýkána nedokonalost.

Jak to tedy vypadá v The Beast? Viděli jsme jen jeden quest, který byl možná až příliš násilně vedený – když se Kyle konečně do skladu dostal, zjistil že odtamtud uteklo obrovské monstrum (na kterém bylo též experimentováno) a přímočaře se rozhodl, že ho pomocí jistého plynu, jenž funguje jako feromony, vyláká a zabije. Proč? Nemám tušení, Kyle nám své motivace nevysvětlil, ačkoliv k tomu mohl využít berličky vždy přítomné ženy v sluchátku, která se ho dokonce i zeptá, zda je to nutné. Suše odpoví ano a jde se lovit! Jednoho dne by ale měl dojít k zjištění, že v sázce je mnohem více než jen pomsta.

Co rozhodně nemáme čekat, tak jsou volby. Příběh je lineárně pojat a soustředí se na Kylea a jeho lov. Herní doba bude nějakých 18 hodin. Během nich nás čeká nejeden intenzivní souboj, jako například s přerostlým zombíkem, který hází auta, bouchá do země tak silně, že vytváří tlakové vlny, a má tři fáze. Ty je možné odtušit z rozdělení jeho zdraví. V té třetí je značně zuřivější, akčnější a rychlejší. A chvíli to vypadá, že Kyle ani s arzenálem zbraní nebude na tohohle giganta stačit – avšak a teď mě nechytejte za slovo, ale čím víc dostává Kyle přes budku a nechává sebou házet skrze vrakoviště, tím více se blíží jeho proměna do zuřivé bestie! Ta najednou dorovná síly, Kyle vyroste, zrychlí a především zesílí. Také si dokážete představit ten obrovský potenciál takového souboje? Bohužel, mlácení rukama hlava nehlava bylo ze všech druhů vřav nejméně uspokojující. Na sklonku života se spustila cutscéna, ve které Kyle gigantovi urve hlavu a epicky od mrtvoly odejde.

Asi je lepší nečekat nic příliš přelomového, avšak pokud vás zabíjení zombies baví a oba díly Dying Light, tak Dead Island máte dohrané, tak je bezesporu na co těšit. Lokace vypadají krásně, dynamický parkour funguje pořád stejně dobře, chybět nebude kooperace až pro 4 hráče a třeba nás i The Beast překvapí svým příběhem. Koneckonců přece by Kylea z jedničky nevytáhli jen tak, že ne?... Že ne??

Na závěr ještě jedna informace. Všichni hráči, kteří si koupili hru Dying Light 2 Stay Human Ultimate Edition, obdrží Dying Light: The Beast zcela zdarma. The Beast zatím nemá datum vydání. Ve vývoji je pro PC a poslední dvě generace konzolí PlayStation a Xbox.