V posledních třech letech jsme si mohli v HD remasterech zopakoval legendární druhý a třetí díl série Commandos. Oživení real-time strategií s důrazem na taktickou stránku dopadlo rozporuplně, proto panují obavy také kolem dříve naznačeného úplně nového dílu, který už v roce 2021 prozradilo německé ministerstvo dopravy a digitální infrastruktury, když potvrdilo dotace ve výši 1 532 519 eur. Dnes se nám hra Commandos: Origins konečně představuje v traileru v doprovodu s prvními detaily a obrázky.

Vývojáři z Claymore Game Studios (pojmenováno podle Operation Claymore z druhé světové války) se začali formovat už v roce 2020 v německém Darmstadtu a s vydavatelskou společností Kalypso Media se rozhodli vsadit na nostalgii. Budeme svědky úplného začátku legendární elitní jednotky, a to od dob, kdy se Jack O'Hara, Zelený baret, setkal se svými pěti společníky, aby společně vytvořili nechvalně proslulou jednotku vyslanou plnit mise, které by se nikdo jiný neodvážil přijmout.

S nimi nás čeká nová kapitola s pohlcujícím příběhem obsahující více než 10 misí v autentických lokacích po celém světě. Navštívíme ledové krajiny Arktidy i žhavé písky africké pouště, západní pobřeží Evropy i východní frontu. Pro splnění úkolů bude důležité promyšlené plánování a chytrá kombinace utajení a destrukce. Hlavní je tady zkrátka tichý postup, i když jistě bude fungovat i drsnější způsob stejně jako v původních dílech, kdy se mi za mlada moc nedařilo zůstal nepozorovaný.

Tvůrci mluví o náročné taktické stealth hratelnosti, při které musíme využít co nejlépe schopnosti svého komanda, infiltrovat nepřátelská zařízení a najít slabá místa. Budeme se plížit, šplhat a jezdit v různých vozidel.

Poslední dnešní informace je kooperativní režim pro dva hráče, a to online i prostřednictvím místní rozdělené obrazovky. Teď už jen zbývá si počkat na rok 2024, kdy Commandos: Origins dorazí na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Jo, budou součástí předplatného Game Pass.