Přes deset let je ve studiu Ubisoft Montpellier ve vývoji Beyond Good and Evil 2. Za tu dobu si projekt prošel údajně několika restarty a už v roce 2020 od něj odešel designér, kreativní ředitel a režisér Michel Ancel, který se proslavil prvním dílem a sérií Rayman.

Teď je tady další problém. Francouzské úřady vyšetřují Ubisoft Montpellier kvůli rostoucí míře vyhoření. Podle zprávy Kotaku si většina zaměstnanců studia v průběhu roku 2022 brala delší dovolenou kvůli stresu nebo nemoci, někteří se údajně rozhodli nevrátit. Má jít o bezprecedentní počet vývojářů – desítky vývojářů a mnoho vedoucích pracovníků.

Francouzská inspekce navštívila studio v prosinci loňského roku a vše mělo vyústit v najmutí externího subjektu, jenž má vyslechnout zaměstnance a přinést zprávu o zdravotním stavu a pohodě v týmu. To potvrdil i Ubisoft:

„Zdraví a pohoda našich týmů jsou trvalou prioritou,“ uvedl vydavatel pro Kotaku. „Vzhledem k délce vývojového cyklu hry Beyond Good & Evil 2 podstupuje vývojový tým v Montpellier hodnocení pohody prostřednictvím třetí strany za účelem preventivních opatření a vyhodnocení, kde může být zapotřebí další podpora.“

Kromě této kontroly trápí tým ještě jedna věc. Studio opustil výkonný ředitel Guillaume Carmona, kterého jeho kolegové v kanceláři neviděli od začátku letošního roku. Carmona pracoval v Ubisoftu více než 18 let a v roce 2019 se stal šéfem studia Ubisoft Montpellier. Důvod jeho odchodu nevíme. Ubisoft nadále tvrdí, že Beyond Good and Evil 2 je v plném vývoji.

První zmínky o pokračování akční adventury Beyond Good and Evil jsou z roku 2008. Až v roce 2017 ale došlo k představení. Navzdory velkým ambicím se ale hra řadí k dalším problematickým titulům Ubisoftu, kde už je pirátská onlinovka Skull & Bones a strategie The Settlers. Ta sice nedávno vyšla, ale bylo by nejspíš lepší, kdyby nikdy světlo světa nespatřila.

Za loňský rok francouzská společnost zrušila více než šest her a Skull & Bones bylo už pošesté odloženo.