Věděli jste, že i hra jako The Sims má svůj vlastní lore? Ano, je tomu tak. Je jen málo hráčů, kteří by neznali tento simulátor života a ti pozornější si jistě všimnou i drobných náznaků nadpřirozena. NPC simíci ovlivňují každodenní život vašich rodin a jsou to právě oni, kdo tvoří základy celého Sims vesmíru. Bylo tomu tak už od prvního dílu, kde to však ještě nebylo skoro vůbec zřetelné a možná to kontextově ani nedávalo smysl. S každým dalším dílem franšízy ale přibylo několik dalších střípků informací. A ve finále se z toho vlastně stal dost podrobný příběh několika rodin, které jsou navzájem propojeny netradičními i bizarními způsoby.

Sousedi vašich simíků si žijí vlastní životy bez vašeho zásahu a vlastně ani nemusíte vůbec tušit, co se za jejich dveřmi děje. Příkladem takových rodin jsou Gothovi, Landgraabovi, Muchlzadkovi (anglicky Crumplebottom), Altovi či Calientovi. Členové těchto domácností nás provázejí sérií od samého začátku v roce 2000. Proto je najdeme skoro v každém z dílů v odlišných vývojových stádiích simíka.

Předvytvořené rodiny tvoří jádro celého příběhu tohoto fiktivního světa. Je jen na vás, zda budete chtít prozkoumat jejich tajemství. I když totiž pravděpodobně budete hrát za svoje postavy, můžete se rovněž vžít do členů těchto rodin. To vám otevírá nové možnosti, jak se o tomto světě dozvědět víc, protože právě tito simíci mají na svých pozemcích hroby předků, skřípající vztahy nebo podivné koníčky.

Aby toho nebylo málo, jednotlivé časové linky nejsou chronologické, takže to pro někoho může být poněkud matoucí. Pokud bychom ale sérii měli seřadit chronologicky, začala by třetím dílem. Potom následuje díl první, u kterého není známé, o kolik let později se odehrává. Následně je díl druhý, který lze zasadit 50 let po třetím díle. A v neposlední řadě díl čtvrtý, který je považován za alternativní realitu celého Sims vesmíru. Je tedy pochopitelné, že je spousta hráčů zmatená, když některá DLC do třetí hry měla jinou časovou kontinuitu, která navazovala na linku z druhého dílu nebo dokonce zobrazovala dalekou budoucnost. Vývojáři se prostě rozhodli udělat z toho pořádný guláš.

Začneme s rodinou Gothových, která je pro tuto franšízu skoro až ikonická. V rámci The Sims je to velmi vážená rodina. Důkazem tomu může být spousta odkazů v podobě budov nesoucí jejich jméno nebo napsanými knihami. Ať už je napsali oni sami, nebo jiný autor.

Každý hráč The Sims tuhle rodinu zná, ať už hrál kterýkoliv díl. Příběh rodu utkvěl v hlavě mnohých hráčů hlavně při vydání The Sims 2, kdy se spustila vlna diskuzí, článků a videí na téma Bella Gothová a její záhadné zmizení, které se nikdy nevyřešilo.

Rodinu Gothových dohromady tvoří manželé Bella a Mortimer Gothovi, dcera Cassandra a syn Alexandr. Ve třetím díle se můžeme setkat také s rodiči Mortimera a Belly – s Guntherem a Cornelií Gothovými a Simisem a Jocastou Bachelorovými, protože zde dvojici potkáte jako malé děti.

Jednoznačně největší vliv na příběh této rodiny měl právě již zmíněný druhý díl. Na domácnost narazíte v Krasohlídkově, bohužel s malou změnou. Bella se v rodině nenachází. V gotické vile najdete zhrzeného a již starého Mortimera, který se schází s o dost mladší Dinou Calientovou. Nejspíš proto, aby zahnal svůj žal. A jediné, co dělá dobře, je péče o Alexandra, který, ač vyrůstá bez matky, je veselým klukem. Z Cassandry je mladá dospělá žena, která má však obavy o svého snoubence Dona Lotharia. Hrozí totiž, že ji nechá u oltáře, a pokud vaše hráčská ruka boží nezasáhne, opravdu se tak stane.

Zhrzený Mortimer a svatba na spadnutí jsou považovány za oficiální ukončení příběhu této rodiny, pokud se hráč nerozhodne sám ho dál rozvíjet. Čtvrtý díl, jak už bylo řečeno, je alternativní časovou linkou. Gothovi tam tak žijí svůj perfektní bohatý život v gotické vile ve Vrbové zátoce. Samozřejmě máte jako hráč naprostou volnost v tom, kam se jejich příběh bude ubírat dál, takže můžete veškeré osudy připravené tvůrci otočit.

Zhruba před rokem tato rodina dostala kompletní předělání vizáže. Tvůrci se totiž rozhodli přiblížit vzhled simíků ve čtvrtém díle tomu v The Sims 2. Celá domácnost tak dostala kompletní úpravu všech kategorií oblečení, účesů a vzhledu. A také úpravu osobnostních vlastností, aby více odpovídaly jejich alternativnímu já ve druhém díle.

Bellino zmizení bylo důvodem, proč se Gothovi mezi fanoušky tak proslavili a proč byli pod palbou konspiračních i jiných teorií. V druhém díle můžete vidět plakáty a billboardy se zmizelou Bellou, v celé simí sérii dokonce můžete repertoár simích knih obohatit i o dětskou knihu s názvem „Kde je Bella“ a později třeba knihu s názvem „Vražda v Krasohlídkově“, kterou napsal sám Alexandr Goth. Na základě názvu Alexandrovy knihy vznikly spekulace o Mortimerově zapojení do Bellina zmizení. Úvahy směřovaly až k tomu, zda malý klučina, ač se zdál být dobrou oporou pro svého otce, neviděl něco, co ostatní přehlédli, nebo vidět nechtěli.

Jak se ale ukázalo, Bellu můžete najít v sousedním městě s názvem Podivín. Kdo toto pouštní městečko zná, ví, že jeho název je velmi na místě. Díky této skutečnosti se vyrojily teorie o možném únosu mimozemšťany. Když už s Bellou neměli žádné další plány, vysadili ji právě v Podivíně - ve městě inspirovaném Oblastí 51 plném mimozemšťanů, vojáků, podivných lidí a konspiračních teoretiků, kde Bella žije bez jakýchkoli vzpomínek na svůj předchozí život.

Pokud si každopádně siminku v Podivíně prohlédnete trochu důkladněji, narazíte na pár odlišností. Bella vypadá odlišně od té, kterou vidíte na plakátech, takže kolují zvěsti, že ta černovlasá žena v Podivíně je pouze jejím klonem. Tato skutečnost ještě více přispívá k teorii o únosu mimozemšťany. Pravda je ale bohužel úplně jinde - během vývoje SimGuruLyndsay omylem smazala save, ve kterém se pravá Bella nacházela, a tak vývojáři museli improvizovat, aby mohli vysvětlit Bellino zmizení.

Celý tento Bellin příběh je dodnes námětem ke vzniku takzvaných „machinima videí“, které se zabývají různými možnými rozuzleními a adaptacemi Bellina příběhu. V mnohých případech se jedná až skoro o profesionální práci, protože díky možnosti The Sims modovat lze získat neuvěřitelné záběry přímo ve hře. Nejdelší a jednoznačně nejpropracovanější machinima je od Rémiho Marocelliho, který celý Bellin příběh proměnil na hodinu a půl trvající film stvořený čistě ze záběrů ze hry a pár dodatečných animací. Najít ho můžete přímo na YouTube.

Přesuneme se k dalšímu z proslulých rodů tohoto simulátoru života - k Landgraabovým. Tato rodina vznikla ještě dříve než samotné The Sims, protože první zmínka o tomto jméně byla již v SimCity 3000, které bylo vydáno v lednu roku 1999.

V průběhu série The Sims má tento rod dva poznávací znaky - prestižní status a neuvěřitelné bohatství. Rodina jako taková se však mění s každým dílem. Aby tvůrci ukázali, jak daleko sahají kořeny rodinného stromu, najdeme předky této rodiny i v samostatném spin-offu The Sims Medieval a jeho DLC Pirates and Nobles, kde jsou majiteli jednoho z největších měst.

Pokud to opět vezmeme chronologicky, musíme začít u The Sims 3, kde na Landgraabovi můžeme narazit v jedné ze tří velkých vil městečka Sunset Valley, stejně jako je tomu u Gothových. Zde se setkáme s Norou která je dědičkou rodinného jmění, s manželem Geoffreym a synem Malcolmem. Je zaměstnána jako viceprezidentka a její vlastnosti prozrazují jejího ambiciózního ducha. Jejím přáním je stát se ředitelkou velké korporace, takže její předci mohou být náležitě hrdí. Bohužel jí do tohoto plánu zasahuje soused Nick Alto, který se pyšní stejným postavením a taktéž má zálusk na pozici ředitele. Dá se tedy říct, že je pro Noru sokem, a tak není divu, že jejich vztah není příliš vřelý.

Jistě nejde přehlédnout, že je to žena slova a co řekne, to platí. Proto Geoffrey přijal příjmení Landgraab, aby si tím mimo jiné pomohl získat postavení. Malý Malcolm má být následníkem této skoro až dynastie a je také tak vychováván. Vzhledem k tomu, jakou práci vykonává jeho matka, má mnohem blíže k otci a orientuje se tak na Geoffreyho hodnoty, které zdaleka nejsou tak ambiciózní a cílevědomé.

V druhém díle série se v základní hře s Landgraabovými nesetkáte, i když je jejich odkaz všudypřítomný. Pokud vlastníte dodatek Ve světě podnikání, tak právě ve městě z tohoto rozšíření žije jistý Malcolm Landgraab IV (po vzoru svých předků) v neuvěřitelně velkém domě plném drahých věcí, i když jeho konto simoleony zrovna nepřekypuje.

Přečtěte si také: Raná verze nových The Sims unikla na internet

Alternativní realita v The Sims 4 rodinu představuje v podobných poměrech, ovšem Nora změnila své jméno na Nancy. Opět je najdete společně s manželem a synem, který je na rozdíl od Malcolma z třetí hry teenegerem, v jejich moderní vile nacházející se na velkém pozemku městečka Lázeňská Oáza. Nancy je i zde ctižádostivou ženou, tentokrát ale její práce spočívá v nepříliš legálním počínání, protože Nancy je zaměstnána v kriminálním odvětví. Její manžel také změnil profesi a místo doktora je tajným agentem, tedy pravým opakem své ženy. Z Malcolma, který býval hodným dítětem, se stal zlý snob, který chce být veřejným nepřítelem.

Ačkoli se na tomto možná nezdá nic zajímavého, opak je pravdou. V The Sims 4 se totiž můžete setkat s mladým mužem jménem Johnny Zest, který žije v karavanu nedaleko rezidence rodiny Landgraabových. Pokud si přečtete jeho biografii, najdete zde několik odkazů směřujících k tomu, že je dlouho ztraceným členem této rodiny. Není přesně specifikováno, jakým vztahem je vázán ke zmíněné rodině a ani rodokmen nic neprozradí. Spekuluje se, že je starším vyděděným synem Nancy a Geoffreyho. V popisku jeho jednočlenné domácnosti se totiž dozvíte, že byl vyděděn z důvodu přání stát se úspěšným komikem, což se, jak už víme, úplně neshoduje s hodnotami rodiny a mohl to tedy být důvod, proč s ním zpřetrhat všechny vazby.

Od Johnnyho se vydáme dlouhou procházkou navštívit další ze známých rodin. O Calientových už byla řeč v souvislosti s Mortimerem Gothem. V The Sims světě není rodina, která by byla obalena tolika nevyřešenými otázkami jako právě Calientovi, jejichž příběh začíná taktéž ve třetím díle série. Marně byste je však hledali v základní hře, protože dvojčata Dina a Nina byly přidány společně se sousedstvím nesoucím název Barnacle Bay.

To bylo možné si zakoupit jako samostatnou položku v tehdejším online obchodě hry. Kupodivu zde ale nenarazíte na předky nebo mladší verze obou žen. Nikdo to nedokáže vysvětlit, ale v Barnacle Bay zřejmě došlo k narušení časového kontinua a sestry zde potkáváme v jejich dospělé verzi, stejně jako v druhém díle série.

V této časové ose žijí dvojčata v domě ještě s jednou ženou, která by nebyla zajímavá, kdyby její biografie neprozrazovala střípky informací o spolubydlících. Pokud se rozhodnete hrát za tuto domácnost, zjistíte, že stejně jako jsou prezentovány v ostatních dílech jako nepřekonatelné svůdnice, tak tady to platí dvojnásob. Obě sestry mají milostné pletky s mnoha muži a jejich spolubydlící se proto bojí kohokoliv přivést domů, aby se její nová známost náhodou nestala obětí svádění.

V druhém díle série se jejich život hluboce propojuje s rodinou Gothových, a to nejen v rámci Dinina vztahu se zhrzeným Mortimerem. V souvislosti s Gothovými byla řeč o jistém simíkovi jménem Don Juan Lothario. Ten je ukázkovým příkladem svého jména a i ve franšíze je skutečným Donem Juanem. Nejen že má vztahy s oběma sestrami, ale je zasnoubený s Cassandrou Gothovou, což je další spojka mezi těmito rodinami. Tou ale asi nejzásadnější je propojení skrze bratra unesené Belly. Jak již víme ze třetího dílu, Bella Gothová se za svobodna jmenovala Bachelorová (neboli Bakalářová) a měla bratra Michaela. Jak se později ukáže, Michael byl manželem již zmíněné Diny, a pokud spustíte hru s touto domácností, najdete jeho urnu v obývacím pokoji sester Calientových. Michael byl starší než Bella a Dinu si bral již ve svém důchodovém věku, takže z tohoto manželství ani nevzešly žádné děti.

Toto hluboké spojení skrze Bellina bratra umocnilo spekulace, že jsou to právě dvojčata, kdo může za mimozemský únos Belly, aby se dostala k majetku její rodiny. Když se totiž podíváte do jejich rodokmenu, uvidíte zajímavou informaci týkající se jejich otce, který je polovičním mimozemšťanem. V The Sims sice tato logika genetiky nefunguje, ale někteří hráči, kteří rádi řeší tyto spojitosti, věří, že jsou sestry jakožto čtvrteční mimozemšťanky navázané na své mimozemské příbuzné.

Stejně jako ve třetím díle, ani zde není známka po jejich matce. Bohužel po otci zde zbyla jen vzpomínka, protože zemřel krátce předtím, než sestry dosáhly dospělosti. Díky tomu přichází na scénu Don Juan, který žije hned ve vedlejším domě a přislibuje oběma dívkám bezpečí své náruče.

Ačkoli jsou Calientovi velmi populární a probíranou rodinou jak mezi simíky, tak mezi hráči, ve světě The Sims 1 je nenajdete, a proto se přesuneme rovnou k těm v alternativním vesmíru The Sims 4, kde je jejich příběh opět kompletně převrácen naruby. Jejich domácnost najdete stejně jako Landgraabovi v městečku Lázeňská Oáza. Už při načtení ale uvidíte hned několik změn. Obě sestry jsou trochu jiné jak vzhledově, tak vlastnostmi. Žijí se svou matkou Katarinou, o které v žádném z předchozích dílů nebyla ani nejmenší stopa, a pro všechny simí ženy okouzlující Don Juan s nimi žije v jednom domě. Z popisku rodiny zjistíte, že on a Katarina jsou v romantickém vztahu, je tedy jakýmsi nevlastním otcem pro dvojčata. Při spuštění hry s jejich domácnotí, ale mezi sebou žádný romantický vztah nemají. Vývojáři jim ho totiž nejspíš zapomněli přidat, takže Don může v klid flirtovat i s dalšími ženami v sousedství.

Není to tak dlouho, kdy tato rodina prošla kompletní přeměnou, stejně jako již zmínění Gothovi. Vývojáři vzhled i povahu všech členů domácnosti kompletně změnili a přiblížili je tak k jejich podobě z The Sims 2. Na řadě jsou i další rodiny v základní hře The Sims 4, protože tvůrci se rozhodli jejich alternativní protějšky z druhého dílu promítnout do těch současných, co nejvíce to bude možné. Chtějí se pokusit jim tak navrátit původní šmrnc, který někteří hráči u Gothových postrádali.

Uvidíme, zda se podaří tvůrcům vdechnout nostalgickým postavám trochu více jejich původního já a zda se alespoň částečně přiblíží jejich originálnímu vzhledu a navážou tak na předchozí kánon o něco více.

The Sims 4 mělo být alternativním vesmírem, aby si ho mohl zahrát i kompletně nový hráč bez znalosti zapeklitostí životních příběhů a osudů těchto ikonických rodin. Ukázalo se však, že hlasy původních hráčů jsou v převaze, a i noví hráči postupně zabředávají do těchto dějin. Stejně tak jako doufají, že následující díl série, nyní nesoucí název Project Lotus, ponese tuto historii dál.

The Sims se může zdát obyčejnou, klidnou, relaxující, kreativitu probouzející simulací života, ale ve skutečnosti v sobě skrývá tolik příběhů, že pro ty další už tu bohužel není místo. Pokud si je tedy chcete vychutnat, můžu doporučit si hru vyzkoušet, neboť základní hra čtvrtého dílu je od loňského října/októbra kompletně a navždy zdarma.