Neexistuje nic jako „příliš mnoho Tetrisu“. Prakticky každý rok vychází nějaká nová verze legendárního hitu, ať už to je třeba hypnotický Tetris Effect nebo battle royale Tetris 99. Svojí troškou do mlýna chtějí přispět i Digital Eclipse, kteří na posledním Nintendo Direct oznámili kolekci Tetris Forever.

V ní chtějí k Tetrisu přistupovat podobně jako v případě jejich některých starších titulů. Jmenujme například The Making of Karateka nebo Atari 50: The Anniversary Celebration. Nejde tedy jen o kolekci her jako takovou, vývojáři svůj přístup přirovnávají spíše k digitálnímu muzeu. Součásti tedy bude kromě her i více než hodina dokumentárních videí, kde se hráči budou moci dozvědět více o vzniku Tetrisu a partnerství jejího tvůrce Alexeje Pažitnova a Henka Rogerse, který byl ústřední figurou v boji o práva k distribuci Tetrisu mimo Rusko.

Co se samotných her týče, tak se dočkáme více než patnácti zrestaurovaných kousků, jejichž přesné složení zatím neznáme. Těšit se ale můžeme na úplně první verzi pro počítač Elektronika 60, předělávku verze pro Famicom nebo i tituly, které radikálně měnily hratelnost Tetrisu. Zmiňme třeba výbušný Tetris 2 + Bombliss nebo multiplayerový Tetris Battle Gaiden, který do hry přidává postavy se zvláštními schopnostmi. Nezapomenout bychom neměli ani na Hatris, jedno z pokračování Tetrisu, které vyvíjel samotný Pažitnov. V něm si nehrajete s Tetriminy, nýbrž vrstvíte na sebe klobouky.

Digital Eclipse pro kolekci také připravil zbrusu nový titul – Tetris Time Warp. V něm se až čtyři hráči budou pohybovat mezi různými verzemi Tetrisu napříč historií značky a budou si muset zvyknout nejen na jiné vizuály, ale i odlišné mechaniky.

Tetris Forever vyjde někdy tento rok nejen pro Nintendo Switch, ale i pro PC, PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X/S. Zatím tedy máte ještě čas původní Tetris dohrát. To je dost náročné, ale jak si můžete přečíst třeba v našem článku, někomu se to přece jen povedlo.