Více než 30 let to nikdo nedokázal. Až nyní našel legendární Tetris přemožitele v podobě třináctiletého mladíka z Oklahomy, který zbořil veškeré mýty a dokázal zdánlivě nemožné.

Komunita kolem tohoto kultovního hlavolamu se dlouhá léta domnívala, že je nemožné hru dokončit. Roky se o to pokoušeli známí účastníci světových šampionátů a dalších turnajů, ale až třináctiletý chlapec dosáhl bodu, kdy Tetris prohrál.

Nejde o žádného nováčka Tetrisu. Na scéně je známý pod přezdívkou Blue Scuti a úrovně 157 dosáhl v klasické verzi hry pro NES, která byla vydána v roce 1989. Tento level je považován za konec hry, protože dojde k přetížení paměti konzole a hra se sekne. Předtím se do tohoto bodu dostal pouze algoritmus umělé inteligence.

Dříve byla za konec Tetrisu brána hodnota 999 999 bodů, protože potom přestane počítadlo počítat, ale hra běží dál. Thor Aackerlund se do tohoto bodu dostal v roce 1990 a v roce 2002 ho následoval Jonas Neubauer. I když ani jeden rekord nebyl ověřen. Nezávisle ověřenou osobou tohoto skóre je až Harry Hong v roce 2009.

Tetris lze hrát de facto do nekonečna. Kdysi dávno byl za finále považován level 29, kdy začnou bloky padat tak rychle, že se zdá, že člověk nestihne mačkat tlačítka. V posledním desetiletí však nová generace hráčů Tetrisu dokázala tyto hranice překonat. Zejména novou metodou, kdy mačkají tlačítka několika prsty namísto jednoho nebo dvou.

Jak se Blue Scuti v krátkém rozhovoru svěřil, tak byl dost nervózní a na konci necítil prsty. V jeho snažení ho podporovala matka. Ta je středoškolskou učitelkou matematiky a v rozhovoru pro New York Times se svěřila, že syn za týden odehraje zhruba 20 hodin v Tetrisu, ale nevadí jí to, protože dělá spoustu věcí mimo hraní, například pomáhá v domácnosti. Mnohem těžší bylo sehnat CRT televizi.

V současné době nemá v plánu překonávat další rekordy. Očekává, že ostatní profesionální hráči Tetrisu se ho pokusí zdolat a budou soutěžit o to, kdo se do úrovně 157 dostane rychleji. Pokud k tomu dojde, pokusí se získat prvenství zpět. Teď má za cíl vyhrát mistrovství světa v klasickém Tetrisu. V říjnu se umístil na třetím místě.

Ve videu níže se můžete podívat na záznam. Konec hry už je opravdu hardcore, kostičky rychle přibývají a na obrazovce jsou hůře vidět.