Kolik stála exkluzivita Epicu na Borderlands 3? Nové Fable bude postaveno na enginu Forzy. Tony Hawk's Pro Skater 1+2 se blíží na Switch. MechWarrior 5 umožní cross-play.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Chystá se Sony vzkřísit bláznivou akci Sunset Overdrive? Japonská společnost si zaregistrovala ochrannou známku. Sunset Overdrive vyšlo na začátku generace Xboxu One jako exkluzivita od Insomniac Games a Microsoftu, práva na značku si ale ponechali tvůrci. Insomniac Games ovšem koupila Sony a nyní práva na Sunset Overdrive vlastní právě ona. Technicky tak jde o PlayStation titul.

- MechWarrior 5: Mercenaries nabídne hraní napříč platformami. Tvůrci lákají na společné zážitky mezi hráči na PC, Xboxu Series X/S a Xboxu One. Na konzole hra dorazí 21. 5. a o šest dnů později obdrží aktualizaci s podporou cross-play. Součástí bude nad 30 nových a vylepšených funkcí, včetně obohacení příběhové kampaně o nový začátek a volitelný výukový program. Ve stejný den vyjde hra na Steamu, dosud je pouze na Epic Games Store.

Přečtěte si také: Co můžeme čekat od remaku The Last of Us? Microsoft interně hodnotil druhý díl

- Před časem Electronic Arts koupila Codemasters, aby posílila svou pozici v žánru závodních her, a koupila Glu Mobile s cílem posílit mobilní hry. Nyní investovala do kanadského studia Metalhead Software a získala práva na značku Super Mega Baseball.

- 13. 5. v šest hodin odpoledne našeho času uvidíme první gameplay záběry z Total War: Warhammer 3, oznámilo britské studio Creative Assembly prostřednictvím teaser traileru. Hra vyjde koncem letošního roku na PC. Potvrzeny jsou české titulky.

- Majitelé Nintenda Switch si Tony Hawk's Pro Skater 1+2 budou moci zahrát od 25. 6. letošního roku, pochlubilo se Nintendo remasterem prvních dvou dílů legendární skateboardingové série.

- Šestiměsíční exkluzivita na PC verzi Borderlands 3 vyšla Epic Games na 146 milionů dolarů. 115 milionů dolarů bylo určeno na samotnou hru: 80 milionů dolarů jako minimální záruka na prodej, 15 milionů dolarů tvořil marketingový závazek a 20 milionů dolarů nevratné provize. Zbývajících 31 milionů šlo na možnost nabídnout zdarma hry Borderlands: The Handsome Collection (11 milionů dolarů) a Civilization VI (20 milionů dolarů). Během prvních dvou týdnů Borderlands 3 dosáhlo tržeb 100 milionů dolarů. 77 milionů z toho bylo přes Epic Games Store a zbytek pocházel od jiných prodejců.

Přečtěte si také: První obrázky z nového Battlefieldu potvrzují dřívější spekulace

- Xbox Series X/S a PlayStation 5 verze Star Wars Jedi: Fallen Order obdržely ESRB rating. Vydání má být naplánováno na léto a majitelé verzí Xbox One a PS4 obdrží bezplatný upgrade.

- Podle spekulací má být v průběhu dnešního dne odhalen nový Battlefield. Tak uvidíme, zda má twitterový účet ModernWarzone pravdu. Má nás čekat velký týden plný novinek.

- Nintendo dosáhlo milníku půl miliardy prodaných kapesních konzolí. Prodej zahrnuje všechny handheldy od ikonického Game Boye až po aktuální Switch. Nejprodávanější konzolí Nintenda je Nintendo DS, které prodalo něco přes 150 milionů kusů. Následuje Game Boy Color se 118 miliony kusů a Game Boy Advance je na třetím místě s více než 80 miliony. Čtvrtý je Switch, kterému se zatím podařilo více než 80 milionů, včetně Lite verze. Na pátém místě je 3DS se 75 miliony.

- Nová pracovní nabídka Microsoftu potvrzuje, že Fable je vyvíjen na enginu ze sérií Forza Motorsport a Forza Horizon. „ForzaTech je engine a nástroj, který je základem her Forza Motorsport a Forza Horizon. Neustále přidáváme nové funkce pro next-gen, jako je ray-tracing, ale také vylepšujeme možnosti enginu pro podporu nového akčního RPG v otevřeném světě - Fable,“ stojí v inzerátu Turn 10 Studios. Samotný vývoj hry má na starost Playground Games. Využití ForzaTechu může naznačovat, že se ve Fable bude měnit roční období stejně jako ve Forze Horizon 4. Kromě toho Playground makají ještě na nové Forze Horizon a Turn 10 na restartu Forza Motorsport.

- Studio The Coalition pod vedením Microsoftu pomáhá nejen s vývojem Halo Infinite od 343 Industries, ale rovněž kutí střílečku Gears 6 a pravděpodobně také novou IP. Podle novináře Jeffa Grubba by tou novou značkou mohl být projekt ze světa Star Wars; fanoušci doufají v Mandaloriana.