Ve studiu Relic Entertainment zavládla ponurá atmosféra. Tým se musel rozloučit se 121 členy. Propouštění je výsledkem restrukturalizace studia, aby se mohlo soustředit na hlavní franšízy, včetně série Company of Heroes.

O práci přišla téměř polovina zaměstnanců. Dle dostupných informací měl mít Relic před několika měsíci přes 300 zaměstnanců. Fanoušci jsou mezitím ujišťováni, že vývoj Company of Heroes 3 nadále pokračuje. Nejnovější real-time strategie vyšla teprve v únoru na PC a 30. 5. vyjde na konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Sega v prohlášení zmiňuje vnější faktory, které ovlivňují videoherní průmysl více než kdy jindy. Restrukturalizaci označuje za těžké rozhodnutí, ale nadále je vydavatel plně odhodlán podporovat a investovat do Relicu a jejich značek, včetně Company of Heroes.

„Jsme přesvědčeni, že po této nezbytné restrukturalizaci bude studio v silné pozici, aby mohlo pokračovat v poskytování vynikajících zážitků hráčům po celém světě,“ uvedla Sega. Propuštění zaměstnanci dostanou odstupné a mohou se spolehnout na služby spojené s kariérním přechodem.

O něco sdílnější byli generální manažer Relicu Justin Dowdeswell a provozní šéfka Heidi Eaves. V e-mailu zaslaném zaměstnancům odhalili, že uplynulý rok byl pro studio neuvěřitelně obtížný.

„Kombinace významných zpoždění projektů, rychle rostoucích nákladů, vysoké inflace a výkyvů směnných kurzů měla na naše podnikání kombinovaný negativní vliv. V důsledku toho se měřítko úspěchu pro studio naší velikosti zvýšilo, a to zvýšilo tlak na naše tituly, aby uspěly na stále konkurenčnějším trhu.“

„Všechny tyto faktory nás společně se společností Sega vedly k rozhodnutí podstatně zmenšit velikost našeho studia a přeorientovat naše úsilí. Budeme i nadále podporovat naše klíčové tituly, včetně Company of Heroes 3, a naše nadcházející projekty, abychom zajistili, že budou pro nás úspěšné. Věříme, že učinit toto velmi obtížné rozhodnutí nyní pomůže zajistit našemu studiu a našemu podnikání silnou budoucnost.“

Kanadské studio Relic v roce 2021 ve spolupráci s Xbox Game Studios vytvořilo real-time strategii Age of Empires IV pro PC, v roce 2017 pracovalo na real-time strategii Warhammer 40,000: Dawn of War III a na kontě má také third-person střílečku Warhammer 40,000: Space Marine z roku 2011. Sega získala Relic z dražby majetku zkrachovalé THQ v roce 2016 za 26,6 milionu dolarů. ZeniMax nabízel o 300 000 dolarů méně.

Připomeňme, že Sega nedávno koupila studio Rovio se značkou Angry Birds za 776 milionů dolarů.