Současná doba přeje velkým akvizicím. Společnost Sega po víkendových spekulacích od Wall Street Journal potvrdila, že koupila finskou firmu Rovio. Cena je nakonec 706 milionů eur (776 milionů dolarů) a ne dříve uváděná jedna miliarda dolarů.

Podle tiskové zprávy je spojení přátelské a bude dokončeno do září letošního roku. V prohlášení obou firem se dočteme zajímavé informace. Sega koupila Rovio, aby urychlila vývoj mobilně kompatibilních a multiplatformě podporovaných verzí svých stávajících značek. Rovio by se zase rádo věnovalo dalším platformám (nejen těm mobilní), což má Sega podpořit a umožnit.

Sega očekává, že trh s mobilními hrami bude do roku 2026 představovat 56 % celkového videoherního trhu. Koupí Rovia chce posílit svou pozici na trhu, jenž má vysoký potenciál. Jinými slovy, mobilní trh bude ještě více růst a s ním i peníze.

„Jsem přesvědčen, že spojení značek, postav, fanouškovských základen a firemní kultury a funkčnosti obou společností vytvoří v budoucnu významné synergie,“ uvedl Haruki Satomi, prezident a generální ředitel Segy.

Dříve japonská společnost koupila Creative Assembly (autoři série Total War se přidali v roce 2005) a v roce 2013 potom Atlus.