Aspyr jsme vždy znali jako studio zaměřené na porty celé řady her na různé konzole či operační systémy. V poslední době se o něm však hovoří zejména ve spojitosti s remakem Star Wars: Knights of the Old Republic od BioWare, který vyjde v následujících letech ve verzi pro PC a PlayStation 5. A nyní dostal Aspyr slušnou posilu.

Aspyr za nespecifikovanou sumu zakoupil tým Beamdog, který v roce 2009 shodou okolností založili veteráni z BioWare Trent Oster a Cameron Tofer. I Beamdog se přitom nejvíc proslavil prací na již existujících titulech, konkrétně vývojem vylepšených a rozšířených edic klasických RPG původně postavených na neméně klasickém Infinity enginu od BioWare. První i druhý díl Baldur's Gate, první Neverwinter Nights, Planescape Torment, Icewind Dale, všechny tyto hry si můžeme zásluhou Beamdogu a jeho Enhanced edic zahrát v aktualizované podobě nejen na PC, ale i na konzolích a na mobilech.

Tyto snahy se však vždy nesetkaly s pochopením. Beamdog musel od začátku soupeřit s komunitou modderů, kteří se o klasiky RPG žánru starali zdarma celé roky, a mnozí fanoušci nemohou kanadskému tvůrčímu celku přijít na jméno i kvůli snaze vyždímat z Enhanced edic co nejvíc prodejem občas skutečně absurdního množství DLC a obecně obsahu, který pro původní verze vylepšených her nikdy nevyšel. A který může být opět hravě zastoupen celou řadou bezplatných modů.

Beamdog si každopádně od akvizice slibuje nové příležitosti a možnost soustředit se nejen na udržování klasických RPG, ale i na vytváření skvělých her. Zrovna tento týden studio oznámilo svou první novou značku, MythForce. Půjde o roguelite fantasy dobrodružství inspirované animáky z 80. let, které se pochlubí třeba bojem z pohledu první osoby. O vydání MythForce se postará Aspyr a hra bude v předběžném přístupu k dostání už od 20. dubna/apríla 2022, avšak jen přes Epic Games Store.

Za zmínku ještě stojí, že samotný Aspyr, který nyní koupil Beamdog, aktuálně spadá pod studio Saber Interactive. To zase patří pod křídla skupiny Embracer Group, která již má pod sebou české Warhorse Studios, tvůrce herního Metra z 4A Games nebo autory Borderlands z Gearbox Software. Zrovna nedávno nám přitom vedení skupiny slíbilo, že s akvizicemi nekončí. A jen tak mimochodem, pokud máte bordel v tom, kdo všechno pod Embracer Group vlastně patří a jak je celá skupina strukturovaná a rozdělená, tak žádný strach. Rozhodně v tom nejste sami. Pro tuto chvíli je ale důležité, že Beamdog našel nový domov. Zatím není jasné, jestli se bude na remaku Knights of the Old Republic přímo podílet, věříme ale tomu, že jak bude vývoj postupovat, dosavadním tvůrcům z Aspyru se bude hodit každá ruka.