Nedalo se nevšimnout toho, že Epic Game Store zpřístupnilo zdarma hned několik populárních her včetně jednoho z vůbec nejprodávanějších titulů Grand Theft Auto V a propracované strategie Civilization VI. Někdo by možná řekl, že zpřístupnění dvou vysoce prodávaných her zdarma není zrovna nejlepší nápad, ale nově zveřejněné statistiky od SuperData tvrdí úplně něco jiného.

Dle informací shromážděných za měsíc květen/máj zaznamenalo GTA V 245% nárůst hráčů na PC. Zároveň v důsledku většího zájmu o hry a její obsah, tedy i ten placený, se navíc zdvojnásobily výnosy. Hráči zkrátka nakupovali ve velkém, a to i přesto, že na Epicu byla zdarma dostupná prémiová edice hry s bonusovým obsahem do GTA Online.

Přečtěte si také: Nabídka bezplatných her v Epic Games Store zvyšuje jejich prodej na Steamu

Civilization VI pro změnu zaznamenala až 477% nárůst hráčů na PC a 57% vzrůst výnosů, čehož docílila díky propagaci Epicem a vydáním nového obsahu včetně Season Passu.

Vydavatelské společnosti a vývojáři mohou být tedy spokojeni. Epic Games jim zaplatil za možnost rozdat hru zdarma, a ještě jim přitekly peníze od samotných hráčů. Komunita GTA Online už tak nadšená ale není. V důsledku nárůstu hráčů zaznamenala multiplayerová část této gangsterské akce od Rockstaru vážné problémy s hackery a moddery. Už během víkendu se PC servery zamořily všemi druhy modderů a hackerů, za předpokladu, že se lidé vůbec dostali dovnitř. Mnozí narušují veřejné lobby tím, že dělají věci, jako je nakopírování stovek velkých letadel, shazování serverů nebo chytání hráčů do klecí.

Nyní opouštíme vody Epicu. Největší hra měsíce, Minecraft Dungeons, přilákala 1,8 milionu hráčů. I přesto však nevydělala tolik, aby se zařadila mezi top 10 počítačových her měsíce. Povedlo se ji to pouze na konzolích, kde však skončila až na devátém místě.

Pokud jde Counter-Strike: Global Offensive, zde se moc neslavilo. Výdělky i počet hráčů z dubnového historického maxima klesl. Konkrétně se po měsících vzestupné dynamiky zmenšily výdělky o 9 % a počet hráčů klesl o 6 %. Pravděpodobně za to může zveřejnění beta verze konkurenční taktické střílečky Valorant od tvůrců League of Legends z Riot Games.

No a samozřejmě nesmíme zapomenout na seznam nejvíce prodávaných her za měsíc na PC, konzolích i mobilních telefonech.