Pro někoho už, pro jiného až. Návrat Fable je ve vývoji mnoho let v nově složeném týmu u tvůrců série Forza Horizon ve studiu Playground Games. Hra byla oznámena v roce 2020, ale už v roce 2018 se o ní mluvilo prostřednictvím různých úniků. Navzdory tomu jsme teprve loni v létě viděli první pořádný trailer, který ukázal herce a komika Richarda Ayoadea jako obra a po vzhledové stránce zvláštní hlavní hrdinku. Potvrdil se také důraz na pohádkový styl a vtipné situace.

Čekání má způsobovat nezkušenost studia Playground, které postupně přibíralo posily do týmu a učilo se, jak ve ForzaTech enginu, který byl vytvořen pro závodní hry, vytvořit akční RPG v otevřeném světě. S vydáním se má teď počítat na konci příštího roku. Alespoň to tvrdí leaker NatetheHate. Ten má za sebou správné i nesprávné úniky.

Vydání na konci roku 2025 je dle mého u Fable pravděpodobné. Zajímavostí je, že za rok 2023 najali Playground Games více než 100 nových lidí. Kromě Fable by mělo ve studiu vznikat pokračování úspěšné Forzy Horizon 5 z roku 2021.

Letos máme od Microsoftu údajně dostat ještě Contraband, loupežnou akci zaměřenou na vozidla od Avalanche Studios (Mad Max, Just Cause 4 a Rage 2). Tady je zajímavé, že ani NatetheHate moc neočekává Contraband letos.

Chytřejší všichni budeme v červnu/júnu, kdy proběhne velká prezentace Xboxu. Tam se může ukázat nová hra od id Software (série Doom) a možná restart Banjo-Kazooie. Ten má teď procházet změnami a přepracováním původní vize a rozsahu s cílem, aby šlo o lepší skákačku.