Dobré ráno. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani nebo cestě do školy/práce naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 vám přineseme to nejzajímavější z herního světa.

- Kreativní ředitel The Division 2, Yannick Banchereau, potvrdil, že se nezaměřují na přizpůsobení hry pro nadcházející generaci konzolí, nýbrž na její aktuální verzi. Hra by ale měla na PS5 a Xboxu Series X běžet díky zpětné kompatibilitě.

- PS5 bude podporovat téměř všechny hry z PS4. Potvrdil to šéf Ubisoftu, Yves Guillemot. PlayStation se tedy v oblasti zpětné kompatibility vyrovná Xboxu minimálně u současné generace, ale co PS3, PS2 a PS1 hry? To je otázka…

- Na stránkách Cyberpunku 2077 si můžete stáhnout nový wallpaper v rozměrech 1600x900, 1920x1200, 1920x1080 a 2560x1600. Jde o poctu Akiře.

- Geoff Keighley letos nebude dělat živé přenosy nazvané E3 Coliseum a po 25 letech se ani nezúčastní veletrhu. Místo toho chce podporovat videoherní průmysl jinými způsoby a dalšími událostmi v budoucnosti. Rozhodl se tak poté, co se dozvěděl o plánech E3 2020, která má být více otevřena hráčům a má jít o show.

- Dnes odpoledne začne Epic Games Store zdarma nabízet Kingdom Come: Deliverance. Středověké RPG od českého studia Warhorse bude společně s hrou Aztez zdarma k mání do 20. 2. 2020.

- V amerických verzích Ubisoft Storu, Xbox Storu a PS Storu je možné koupit The Division 2 za 2,99 dolarů, do 3. 3. 2020. Přitom v evropských obchodech je za 9,99 euro.

- Nioh 2 je hotový. Zbývá pouze hru „vypálit“ na disky, hezky zabalit a rozeslat ji do celého světa. Už nám zkrátka nic nemůže zabránit v tom, abychom si ji 13. 3. 2020 na PS4 zahráli.

- GTA V se znovu probojovalo mezi nejprodávanější hry týdne. Za minulý týden bylo třetí nejprodávanější hrou ve Velké Británii a druhé mezi EMEAA (vybrané evropské země, včetně UK, Německa, Belgie, Dánska, Itálie, Polska, Norska, Španělska a Švédska). Počítají se prodeje fyzických i digitálních kopií.

- Herečka Ashley Johnson, která ztvárňuje Ellie v The Last of Us a v jeho připravovaném pokračováním The Last of Us Part 2, se trénovala lukostřelbu, aby zvládla lépe hrát svou postavu. Ellie tak bude hojně využívat luk.

- Team Ninja by chtěli pracovat na úplně novém titulu využívajícím výkon a technologie nadcházející konzole PS5. Prozradil to ředitel studia Yosuke Hayashi v rozhovoru pro portugalský Eurogamer.

- Media Molecule vydalo launch trailer pro Dreams. Už bylo na čase, protože hra vychází 14. února/februára. Pokud jste byli v early access, plnou verzi tohoto kreativního nástroje už máte. V prvních recenzích získává Dreams velmi dobré známky: PushSquare - 10/10, Official PlayStation Magazine - 10/10, GameInformer - 9,5/10 a EveryEye - 9/10.

- Společnost Cenega Czech potvrdila, že letos uvede u nás PC, PS4, Xbox One, PS5 a Xbox Series X verze nové hry Outriders od studia People Can Fly a Square Enix - o češtině nepadlo, bohužel, ani slovo. Dnes ve 21:00 se dozvíme další informace a uvidíme první gameplay záběry.

- Tvůrci série Batman Arkham ze studia Rocksteady se svou novou hrou pro PS5 a Xbox Series X cílí na průměrné hodnocení 90+ v rámci agregátoru Metacritic. Tuto informaci mají v inzerátu hledajícího hlavního technologického animátora.

- Dead Cells se dočkalo animovaného traileru ke svému novému DLC, které přináší novou lokaci Bad Seed plnou nebezpečných nepřátel. Stojí pět euro.

- Microsoft se zaměřuje na hry a služby, na virtuální realitu pro Xbox v současné době nemyslí a nemá v plánu vytvořit VR platformu.

- Za 20 let prodaly jednotlivé díly série Age of Empires více než 25 milionů kopií a značka vydělala miliardu dolarů. Toto číslo uvádí ve svém životopise Brian Sullivan, spoluzakladatel dnes již zaniklého studia Ensemble, kde se AoE narodilo.

- Bývalý ředitel SIE Worldwide Studios, Shuhei Yoshida, si z nás dělá srandu. Na otázku, kde je PS5 odpověděl obrázkem hry Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers (ve zkratce P5S). Chtěl tím sarkasticky říct, že konzole vyjde ve stejný den jako zmiňovaný titul, tedy 20. 2. To ale neklapne. Můžeme alespoň doufat, že v tento den bude PS5 představena.