Začátek letošního roku je na informace o konzoli PlayStation 5 skoupý, ale to se může brzy změnil. Sony totiž spustila oficiální stránky pro svůj nový systém, kde se můžete zaregistrovat, abyste byli mezi prvními, kteří obdrží nejnovější informace o systému PS5 hned po jejich oznámení, včetně novinek o datu uvedení, ceně a chystaném přehledu her, které společně s ním vyjdou.

Stránky současně potvrzují, že PlayStation 5 vyjde v období letošních Vánoc. Takto společnosti označují říjen/október až prosinec/december. PS4 dorazila na trh v listopadu/novembru.

„Začali jsme zveřejňovat informace o skvělých funkcích, které můžete očekávat od systému PlayStation 5, ale zatím ještě nejsme úplně připraveni plně odhalit novou generaci systému PlayStation. Zaregistruj se níže a buď mezi prvními, kteří obdrží nejnovější informace o systému PS5 hned po jejich oznámení, včetně novinek o datu uvedení, ceně a chystaném přehledu her, které společně s ním vyjdou,“ dočteme se na stránkách, kde je připraven formulář pro registraci. Stránky jsou ve všech jazykových verzích, včetně češtiny.

Oficiální obrázek od Sony znázorňuje funkce PS5, včetně ultra-rychlého SSD disku, ray-tracingu a nového ovladače.

Vše nasvědčuje tomu, že se Sony připravuje na oznámení důležitých informací o nové generaci PlayStationu. Spekuluje se o chystaném eventu na konci února/februára, případně v průběhu března/marce. V tomto se insideři rozcházejí.

Strategie Sony je celkově zajímavá. Hiroki Totoki (finanční ředitel Sony) při komentování výdělků za třetí čtvrtletí fiskálního roku investorům řekl, že se zatím nerozhodli, za jakou cenu budou PS5 prodávat. Dle jeho slov je velmi těžké v současné době odhadnout cenu. Vše záleží na marketingu. Sony se bude snažit, aby byl prodej PS5 ziskový a současně zajistila hráčům hladký přechod mezi generacemi (z PS4 na PS5, poz. redakce). Mezitím se snaží zajistit dostatečné množství kusů na den premiéry.

Zahraniční redaktoři v těchto slovech vidí snahu Sony vyvarovat se chybě, kdy by cenu japonská společnost oznámila jako první a ukázalo by se, že je vyšší než u konkurenčního Xboxu. Vypadá to, že obě společnosti vyčkávají, aby byly konkurenceschopné.

Když už jsme u toho, tak známý insider Tidux přišel se srovnáním PlayStationu 5 a Xboxu Series X. Podle jeho informací je výkon CPU u obou konzolí na podobné úrovni. Co se výkonu grafického čipu týče, tak výhodu má mít Xbox Series X. To má být současně jediná výhoda konzole od Microsoftu, PS5 má údajně rychlejší a větší SSD disk a využívá více paměti RAM, které mají větší šířku pásma. Díky tomu má být PS5 celkově výkonnější než Xbox Series X.

Tidux dříve přinesl několik detailů o obou konzolí, které se ukázaly být pravdivé. Tak uvidíme, jak to bude v tomto případě.

Na internetu se také mluví o zpětné kompatibilitě. Ta by v obou případech měla být kompletní. Na PS5 tak mají jít spustit hry nejen z PS4, ale také z PS3, PS2 i z první generace PlayStationu. U Xboxu je zpětná kompatibilita bez debat.

Údajný devkit konzole PlayStation 5 - vývojová verze pro tvůrce her.

Co oficiálně víme o PlayStationu? Sony se hned dvakrát rozpovídala o nové verzi DualShocku, která hráče více ponoří do hry. Také víme, že PS5 bude mít exkluzivní hry, které nepůjdou na PS4. A bohužel, Sony i letos vynechá E3.

Přečtěte si naše další články o PS5: