Před pár lety internet obletěla zpráva, že příběhové hry pro jednoho hráče jsou finančně příliš náročné a riziko je pro vydavatelské domy moc velké, aby ho ignorovaly. Mnohem lepší má být investovat do takzvaných her jako služba, tedy her, které jsou pravidelně aktualizované a obohacované o nový obsah. Příkladem jsou Destiny, Anthem nebo The Division. Ty dokážou hráče déle udržet. Kvůli tomu měli EA zrušit nadějnou akční adventuru Star Wars, na níž se podílela i Amy Hennig, bývalá scénáristka série Uncharted.

V Sony na obavy nedali a majitelé PlayStationu 4 si mohli užít skvělé God of War s Kratem a jeho synem, Marvel's Spider-Man s originálním příběhem Petera Parkera nebo Horizon: Zero Dawn s bojem Aloy proti robotům. Chybu si zřejmě uvědomili i v Electronic Arts, když od Respawnu před necelým měsícem vydali Star Wars Jedi: Fallen Order.

U Sony nedávno došlo k velkým změnám. Dlouholetého šéfa SIE Worldwide Studios nahradil Evropan Herman Hulst, jenž donedávna řídil nizozemské studio Guerilla Games, kde vznik zmíněný Horizon: Zero Dawn. Hulst je nově zodpovědný za všechna vývojářská studia v rámci Sony, tedy za práci Naughty Dog (The Last of Us, Uncharted), Insomniac Games (Marvel’s Spider-Man, Ratchet and Clank), Bend Studio (Days Gone), Sucker Punkch Productions (série inFamous, Ghost of Tsushima) nebo Santa Monica Studio (God of War).

Je tak dobře, že Hulst zopakoval záměr Sony držet se vývoje příběhových her pro jednoho hráče. Přes portál GamesIndustry nový šéf SIE Worldwide Studios vzkázal, že jsou pro ně nejdůležitější velkolepé hry s důrazem na příběh a postavy. Takové, které v posledních desetiletích vytvořili. Ty se jim líbí a chtějí v této strategii nadále pokračovat.

„Jsme odhodláni typů her, které jsme ve Worldwide Studios za poslední desetiletí vytvořili: velké, velkolepé zážitky s příběhem a postavami. Tyhle hry budeme dělat i nadále, protože je rádi vytváříme,“ řekl Hulst a dodal, že chtějí pod svá křídla přivést novou generaci vývojářů pro vytvoření nových a odlišných zážitků pro novou generaci hráčů. Tím může manažer naznačovat akvizici dalšího studia.

Jde o skvělou zprávu pro všechny hráče, kteří mají tyto hry rádi. Jinými slovy to znamená, že se v budoucnu můžeme těšit na God of War 2, Spider-Man 2, Horizon: Zero Dawn 2, Days Gone 2... Nedávno jsme se dozvěděly spekulaci, že startovní hry pro PS5 nepůjdou spustit na PS4.