Mezi říjnem a prosincem příštího roku vyjde nová generace konzole PlayStation. Společnost Sony tento týden prozradila, že se „překvapivě“ jmenuje PS5 a pochlubí se novým ovladačem, která vás více ponoří do hraní díky nové technologie vibrací (technologii rumble nahrazuje hmatová zpětná vazba) a adaptivními triggry zabudovanými v tlačítkách L2/R2.

Už před několika měsíci jsme věděli, že PlayStation 5 je postaven na rychlém SSD disku, jenž má výrazně eliminovat dobu nutnou pro načtení her. Hardware od společnosti AMD má zase zajistit podporu technologie ray tracing. Sledování paprsků v reálném čase má být řešeno právě přes hardware a ne softwarově, jak slíbil hlavní architekt konzole Mark Cerny. Už dnes se ale objevují obavy, zda PS5 skutečně dokáže využít ray tracing. Aby to nebylo jako u rozlišení 4K u PS4.

Pokud toužíte po dalších informacích, tak japonský časopis Famitsu objasnil dřívější spekulace a potvrdil, že je konzole skutečně založena na novém procesoru AMD Ryzen. Konkrétně jde o procesor x86-64-AMD Ryzen „Zen 2” s 8 jádry a 16 vlákny. V tomto případě tedy byly spekulace pravdivé.

Na detaily o grafickém čipu a celkovém výkonu PlayStationu 5 si ale budeme muset počkat. Plnohodnotné odhalení konzole proběhne v příštím roce. Osobně bych očekával nové informace během prvních měsíců roku 2020 a další potom v červnu na E3 v Los Angeles. Tedy za předpokladu, že Sony tuhle výstavu nevynechá stejně jako v letošním roce.