Majitelé PlayStationu 5 mají mít v nadcházejících měsících a letech velkou výhodu nad ostatními. Sony měla zaplatit vydavatelským společnostem a vývojářům velké peníze, aby si zajistila časovou nebo konzolovou exkluzivitu u řady AAA her. Tvrdí to Imran Khan, bývalý senior editor Game Informeru. Až budou tyto exkluzivity oznámeny, máme být šokováni.

Podle Khana měla Sony kontaktoval doslova každého významného vydavatele a navrhnout mu exkluzivitu pro PlayStation 5. Mnoho z těchto firem mělo souhlasit s exkluzivitou. V některých případech jde o exkluzivní obsah - například Spider-Man v Marvel’s Avengers. Někdy má jít ale o časovou exkluzivitu pro celou hru, případně o konzolovou exkluzivitu. To znamená, že hra vyjde na PC a PS5, ale už ne na Xbox Series X nebo Nintendo Switch.

Přečtěte si také: Sony pozastavila výrobu headsetu PlayStation VR2

Sony má u PlayStationu 5 na exkluzivitu tlačit a propagovat svou konzoli jako tu nejlepší pro hraní her. Vydavatelé měli s návrhem japonské společnosti souhlasit, zejména z důvodu dobrých finančních podmínek. Oproti tomu Microsoftu se takto nechce plýtvat penězi a soustředí se na svou strategii, tedy hry napříč generacemi Xboxu, které vyjdou také pro Windows 10. To ale neznamená, že Microsoft se o exkluzivitu také nepokusil, jen nechtěl vytáhnout tolik peněz.

Bývalý zaměstnanec amerického magazínu Game Informer v podcastu Kinda Funny Games Daily tvrdí, že i jeho překvapilo, co vše si Sony dokázala domluvit. Byl překvapen z velkých až obrovských her, které budou mít nějakou z exkluzivit pro PS5. Přitom původně byly plánovány jako multiplatformní a prý si i dnes o nich myslíme, že vyjdou ve stejný čas na všechny hlavní platformy.

Jedním z těchto titulů má být Final Fantasy XVI. Ve Square Enix měli souhlasit s podmínkami Sony a projekt má být v pokročilém stádiu vývoje a má mít časovou exkluzivitu pro PS5, tedy stejně jako Final Fantasy VII Remake.

Na internetu už se ve velkém spekuluje, že Sony bude pokračovat ve spolupráci s Activisionem u nového Call of Duty, které v posledních letech má dodatečný obsah dříve dostupný právě pro PlayStation. Myslíte si, že by se Activision nechal uplatit a vydal Call of Duty jako dočasnou (konzolovou) exkluzivitu pro PS5? Mezi dalšími kandidáty je Grand Theft Auto 6 (to je dle mého dost sci-fi) a Starfield od Bethesdy, ale u nich nemáme žádné důkazy.

Imran Khan není jediný, kdo o exkluzivitách mluví. Několik dalších zdrojů mluví dosti podobě. Prozatím vše ale berte jako spekulaci. Pokud by k tomu došlo, tak tu máme opravdu zajímavou situaci. Na jedné straně bude mít Microsoft nejvýkonnější konzoli na trhu v podobě Xboxu Series X, na stranu druhou ale bude mít nevýhodu kvůli exkluzivnímu obsahu a hrám na PS5.

V nadcházejících týdnech a měsících zjistíme, zda je na tom něco pravdy. Zda na prezentacích uvidíme označení jako PlayStation Advantage a Console Exclusive.

Připomeňme, že PlayStation 5 vyjde koncem letošního roku. Na cenu a přesné datum uvedení na trh ještě čekáme.