Aktualizace: Podle vyjádření Sony, které obdržel server Kotaku, je důvodem stažení teaseru remaku Star Wars: Knights of the Old Republic z YouTube i Twitteru vypršení licence na hudební doprovod videa. Nutno ale podotknout, že upoutávku doprovází pouze hudba vycházející z původních hudebních motivů ze světa Star Wars, k nimž by měla mít práva společnost Disney, která vlastní Lucasfilm. A protože se u žádné jiné upoutávky na jakoukoliv jinou aktuální hru z předaleké galaxie nic podobného nestalo, nevypadá to, že by v případě Star Wars běžně docházelo k poskytování dočasné licence. Celá věc tak stále působí poněkud zvláštně a neobvykle, přestože Sony tvrdí, že nejde o výjimečný proces.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Pořád věříte, že remake Star Wars: Knights of the Old Republic, který byl odhalen před dvěma lety na akci PlayStation Showcase, existuje i jinde než na papíře? A že jednou může opravdu vyjít? Zaprvé obdivujeme vaši pevnou víru, kterou někteří z nás už dávno ztratili, zadruhé tu teď máme něco, co možná i váš optimismus trochu nahlodá. Společnost Sony se zjevně v posledních dnech pokusila o odstranění všech zmínek o projektu ze svých vlastních kanálů.

Uživatelé Redditu, konkrétně subredditu zaměřeného na herní úniky, si všimli, že první teaser remaku KOTORů je najednou nastavený jako soukromý. A co víc, správci sociálních sítí Sony se zjevně pokusili odstranit všechny tweety, které hru zmiňují, z Twitteru, přičemž zůstala jen zpráva shrnující některé novinky z PlayStation Showcase. Přirozeně se tedy začínají množit obavy, že konečně došlo ke zrušení remaku.

Ptáte se, proč „konečně“? Protože celý projekt už od oznámení doprovázejí prakticky jen špatné zprávy, týkající se interních odkladů, nespokojenosti vydavatele a investorů s dosavadním vývojem i úplné změny tvůrčího týmu. Původně mělo Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake na svědomí studio Aspyr Media, podle dodnes nepotvrzených informací však měl otěže převzít Saber Interactive. A pak je tu prostý fakt, že za celé ty dva roky jsme neviděli ze samotné hry vůbec nic.

Ať už na remaku dělá kdokoliv, dosud se neobtěžoval se zveřejněním jakýchkoliv screenshotů či alespoň konceptů z vývoje, nemluvě o řádném traileru a jakékoliv jiné formě ukázky reálné podoby titulu. Aby toho nebylo málo, z Embracer Group, pod níž spadá Aspyr i Saber Interactive, se poslední dobou čím dál častěji ozývají zprávy o interních problémech či rušení různých projektů.

Nutno však podotknout, že aktivita Sony ještě nutně nemusí znamenat zrušení hry. Třeba chce jen někdo z Embraceru celou věc oznámit znovu a jinak. Sony navíc není vydavatel remaku Knights of the Old Republic, i když vývoj spolufinancuje, což je také důvod, proč se jedná o konzolovou exkluzivitu pro PlayStation 5 (potvrzena je ale také PC verze).

Tímto krokem mimochodem došlo k vytvoření pozoruhodného paradoxu. Původní RPG Star Wars: Knights of the Old Republic od BioWare bylo v roce 2003 jednou z vlajkových lodí originálního Xboxu od Microsoftu, a přesto má být jeho remake exkluzivitou pro PlayStation. Teď je ale docela dobře možné, že bude nakonec nanejvýš exkluzivitou příběhů o nikdy nedokončených projektech, protože tady už opravdu není moc prostoru pro optimismus.

Pokud se ho přesto chcete dál držet, možná vás uklidní fakt, že divize Lucasfilm Games, která dohlíží na všechny videoherní záležitosti z předaleké galaxie, dosud nepřikázala obsluze Hvězdy smrti, aby své vlastní zmínky o remaku KOTORů také smazala ze světa. Dokazuje to třeba stále dostupný rozhovor na oficiálním Star Wars webu, jenž doprovázel původní oznámení. Šance, že bude Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake nakonec sdílet osud planety Alderaan, je ale nyní větší než kdy dřív.