Z úterního šoku jsme se už vzpamatovali, a tak je na tahu Sony, aby poprvé komentovala akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft. Ta tým okolo Xboxu vyjde na rekordních 68,7 miliardy dolarů (přibližně 1,5 bilionu Kč).

Největší obchod v historii videoherního průmyslu by měl být sice dokončen až v červnu příštího roku, pokud ho schválí americký antimonopolní úřad, ale konkurenční Sony už dnes musí přemýšlet, co to bude znamenat.

Očekáváme, že Microsoft dodrží smluvní dohody a bude i nadále zajišťovat, aby hry od Activisionu byly multiplatformní,“ uvedl mluvčí Sony pro The Wall Street Journal. V Sony tedy doufají, že Microsoft dodrží všechny stávající smlouvy, které japonská společnost s Activisionem má, stejně jako to udělal během převzetí Bethesdy, kdy ponechal konzolovou exkluzivitu PS5 pro Deathloop a Ghostwire: Tokyo. Otázkou je, jaké smlouvy má Sony s Activisionem v současné době uzavřeny a na jak dlouho.

Z prohlášení bohužel není jasné, zda mluvčí odkazuje na konkrétní smlouvy, které zajišťují multiplatformnost her od Activisionu, nebo zda obecně očekává, že Microsoft po převzetí umožní vydávat hry pro PS5. Z tohoto pohledu jde spíše o vágní komentář. Jak ale víme, Sony má s Activisionem uzavřenou exkluzivitu na obsah Call of Duty pro PlayStation. Bohužel ale nevíme, na kolik let je uzavřena.

Pokud bude akvizice Activisionu Blizzard ze strany Microsoftu dokončena a schválí ji příslušné orgány, tak bude záležet pouze na Microsoftu, které hry na konzole PlayStation bude vydávat. Phil Spencer, šéf herní divize v Microsoftu, při oznámení akvizice akorát řekl, že hodlají nadále podporovat současné hry na všech platformách. To znamená mimo jiné Call of Duty: Warzone.

Na budoucím postupu Microsoftu se nedokážou shodnout ani analytici. Někteří tvrdí, že pro Microsoft nedává smysl po takto nákladné akvizici vydávat hry na konkurenční PlayStation. Předpovídají tedy, že Microsoft bude skrz známé značky posilovat svůj ekosystém (konzole Xbox a PC). Jiní si ale nemyslí, že by měl Microsoft usilovat o úplnou exkluzivitu; z finančního hlediska by to totiž nedávalo smysl.

Analytici s druhým názorem se opírají o fakta. Každý díl Call of Duty se řadí mezi nejprodávanější hry na konzolích PlayStation. Konzole od Sony mají značnou část hráčů.

Tyto debaty se vedly také po oznámení o záměru Microsoftu koupit ZeniMax Media s Bethesdou. I v té době představitelé Xboxu odpovídali vyhýbavě. To se ale změnilo po dokončení akvizice. Pak už mluvili o tom, že budoucí hry Bethesdy budou vycházet na platformách, kde je dostupné předplatné Xbox Game Pass.

I z toho důvodu přicházejí někteří s názorem, že Microsoft tímto tlačí na Sony, aby přijmula Game Pass a nabídla ho svým hráčům na konzolích PlayStation 5 a PlayStation 4. Japonská společnost mezitím připravuje konkurenční službu, která by měla spojit dohromady výhody PS Plus a PS Now.

Jaký názor na to máte vy?