Největší akvizice v historii videoherního průmyslu překvapila nejednoho z nás. Microsoft za téměř 70 miliard dolarů kupuje vydavatelskou a vývojářskou společnost Activision Blizzard. Ambiciózní záměr Microsoftu může překazit americký antimonopolní úřad. Pokud by k tomu došlo, případně by se stalo něco jiného, co by znemožnilo dokončit akvizici, tak Microsoft musí Activisionu Blizzard zaplatit pokutu tři miliardy dolarů.

Než budeme pokračovat, tak jedna zajímavost. Xbox Game Studios se během pěti let rozrostlo ze 6 na 32 studií. Insider Klobrille, jenž má k Microsoftu velmi blízko, si ale myslí, že celkově herní divize bude disponovat s více než 60 týmy. Jak víme, ve velkých studiích je vcelku běžné, že mají dva týmy a každý pracuje na jiném projektů. Například Blizzard má přes devět interních týmů, které pracují na různých projektech.

Také jsme se dozvěděli, že to byli klíčoví zaměstnanci a akcionáři Activisionu Blizzard, kteří oslovili s nabídkou Microsoft. Stalo se tak na začátku listopadu loňského roku. Herní divize Microsoftu od té doby pracovala na dohodě. Ta by měla být dokončena nejpozději v červnu 2023.

Podle novináře a insidera Jeffa Grubba byl největším problémem Activisionu Blizzard úspěch Call of Duty. Společnost podle něj neměla jasný směr vývoje. Během pandemie tržby firmy vzrostly a vydavatel reagovat reinvesticí právě do této značky. Z toho důvodu vydavatel vyčlenil více a více zdrojů a lidí na vývoj CoD, což se ale nelíbilo mnoha vývojářům, kteří raději odešli a založili svá studia, případně se přidali k jiným velkým společnostem.

Dle Grubba neměli zkušení vývojáři zájem vstoupit do Activisionu Blizzard, zejména kvůli problémům souvisejícími s obtěžováním a špatného zacházení se zaměstnanci. Dalo by se tak říct, že Activision Blizzard se chce pod křídly Microsoftu napravit. Navíc týmy firmy nebudou nuceni pracovat pouze na Call of Duty, ale dostanou svobodu a potřebné investice pro vývoj dalších značek. A třeba vzniknou i úplně nové herní značky.

Bobby Kotick zase naznačil, že uvažoval o spojení s Electronic Arts. To by paradoxně znamenalo spojení s konkurenční sérií Battlefield. Nakonec se ale rozhodli pro Microsoft, jenž je mnohem větší.

SONY PŘIŠLA O 20 MILIARD DOLARŮ

Předevčírem (18. 1. 2022) cena akcií společnosti Sony na tokijské burze klesla o 13 procent. Investoři reagovali se znepokojením na zprávu o akvizici Activisionu Blizzard konkurenčním Microsoftem. Výsledkem byl pokles celkové hodnoty všech obchodovatelných cenných papírů Sony o 20 miliard dolarů na 137 miliard dolarů.

Pokles ceny akcií Sony je největší od roku 2008, kdy japonská firma byla nucena stáhnout přibližně 100 tisíc notebooků kvůli vadným „hořícím“ bateriím.

Pokud bude akvizice schválena, stane se Microsoft ve světě virtuální zábavy z hlediska příjmů z her třetí největší společností na světě, zařadí se za Sony a čínského lídra v podobě Tencentu.