V dohledné době by Sony podle několika spekulací založených na důvěryhodných zdrojích měla přijít s novým modelem předplatného PlayStation Plus, který bude konkurenční pro dobře rozjetý Xbox Game Pass od Microsoftu. Japonská společnost má chystat tři úrovně předplatného. Součástí toho nejvyššího je údajně sada klasických titulů z PS1, PS2, PS3, a dokonce i PSP.

K těmto neoficiálním informacím nahrává nejen odstranění dárkových karet PlayStation Now z obchodů (u nás služba není dostupná) a patent ohledně zpětné kompatibility, ale také nalézt v digitálním obchodě konzole PlayStation 5. Hráči z USA a Velké Británie si během víkendu všimli, že do PS Store pro PS5 byly přidány hry pro PS3. Hlášeny jsou tituly jako Dead or Alive 5, Bejeweled, Prince of Persia: The Forgotten Sands a Prince of Persia: The Two Thrones.

Jako první vysvětlení se nabízí, že jsou součástí PS Now, ovšem místo ikonky této služby se na trzích, kde je dostupná, zobrazuje cena. Například u Dead or Alive 5 je uvedeno 7,99 liber (234 Kč). Uživatelé upozorňují, že na PS5 jsou vidět i hry, které nejsou v katalogu PlayStation Now. Navíc na novější konzoli nikdy nebyly vidět ceny pro nekompatibilní produkty.

Nová podoba předplatného od Sony se má kódově jmenovat Spartacus a zachovat si jméno PlayStation Plus. Jen s tím rozdílem, že vyšší úrovně nového předplatného zahrnou PS Plus a další výhody. První úroveň členství prý přinese všechny standardní výhody PS Plus (hraní online, každý měsíc hry „zdarma“, cloud úložiště a exkluzivní slevy), druhé bude zahrnovat rozsáhlou knihovnu her pro PS4 a PS5 (ve stylu Xbox Game Passu) a poslední úroveň k tomu všemu má přidat rozšířené demoverze, možnost hrát v cloudu prostřednictvím streamování a sadu klasických titulů z PS1, PS2, PS3, a dokonce i PSP.

Očekává se, že všechny úrovně členství nového PS Plus budou dostupné také pro české a slovenské hráče. Tohle vše navíc podporuje zvěsti, že zpětná kompatibilita pro PS5 je na cestě. Next-gen konzole zatím podporuje pouze PS4 hry, ale prý se mají přidat i další staré systémy od Sony. Tady má Microsoft náskok, ten do zpětné kompatibility Xboxu One a Xbox Series X/S zahrnul přibližně 600 titulů z éry prvního Xboxu a Xboxu 360. Poslední várka dorazila v listopadu 2021. V rámci oslav 20. výročí Xboxu došlo na dalších 76 her, včetně trilogie Max Payne, Nier nebo TimeSplitters 2. V té době Microsoft uvedl, že jde o poslední aktualizaci katalogu her pro zpětnou kompatibilitu. To ale americká společnost říkala už dříve.

PS Now funguje na vybraných trzích pro PS5, PS4 a PC (u nás je nedostupná). Původně byla služba výhradně cloudová, ale Sony postupně umožnila majitelům konzolí PlayStation hry stahovat. Tento měsíc službu obohatily tituly Mortal Kombat 11, Final Fantasy XII: The Zodiac Age, Super Time Force Ultra nebo Kerbal Space Program: Enhanced Edition. V prosinci Grand Theft Auto III: The Definitive Edition, Final Fantasy X/X-2 HD Remaster či John Wick Hex. A v listopadu Mafia: Definitive Edition, Totally Reliable Delivery Service, Final Fantasy IX a Celeste.