Zatímco Microsoft má sérii Halo, která se na konci roku 2021 dočkala dalšího pokračování s podtitulem Infinite, Sony v současné době nenabízí fanouškům žádnou exkluzivní FPS. V minulosti se PlayStation mohl chlubit sérií Killzone od studia Guerrilla Games, avšak poslední díl této sci-fi střílečky, Killzone: Shadow Fall, vyšel již před dlouhými lety při launchy PS4. Od té doby se po značce slehla zem, což má samozřejmě jedno velké opodstatnění. Nizozemské studio Guerrilla Games totiž plně zaměstnává série Horizon, jejíž pokračování s podtitulem Forbidden West vyjde již 18. února/februára 2022.

Killzone však není jedinou exkluzivní střílečkou, která PlayStation doprovázela dlouhé roky. Od roku 2002 vycházela na konzole od Sony taktéž taktická akce SOCOM od Zipper Interactive a Slant Six Games.

Posledního dílu s názvem SOCOM 4 U.S. Navy SEALs se majitelé konzole PS3 dočkali v roce 2011. O rok později, v roce 2012, bylo studio Zipper Interactive uzavřeno. A podobný osud potkal i kanadský tým Slant Six Games, který v roce 2013 prostě zmizel.

Launch Trailer titulu SOCOM 4: U.S. Navy SEALs

I přes nepříznivé konce obou studií to však vypadá, že se série SOCOM na PlayStation možná vrátí. Více než pět let od poslední zvěsti se objevily nové informace v podcastu Sacred Symbols, kde se o sérii zmínil jeden z bývalých redaktorů magazínu IGN. Podle jeho slov se SOCOM vrátí. Novinář během rozhovoru dokonce řekl, že o oživení slavné značky nemá žádné pochyby.

Celkem uvěřitelné tvrzení bývalého redaktora je však stále pouhou spekulací. Její pravdivosti by však mohla napovídat informace, která se na povrch dostala těsně po oznámení akvizice Bungie společností Sony. I když je platforma PlayStation domovem hlavně pro příběhové akční adventury, do března/marce 2026 prý máme ze strany Sony počítat až s deseti live service hrami. Jednou z nich by tedy klidně mohlo být pokračování taktické série SOCOM.

My bychom si další díl série SOCOM klidně zahráli. A co vy, hráli jste nějaký díl této taktické střílečky? Měli byste zájem o pokračování? Nebojte se napsat váš názor do komentářové sekce. 

A co návrat Killzone? V předchozích letech se o něm také spekulovalo. Zejména v souvislosti s pracovními nabídkami studia Guerrilla Games, které zmiňovaly online, některé také first-person střílečku.