Skoro každý ví, že The Sims je - zatím - aktuálně největší simulátor života. A co by to bylo za život, kdyby k němu nepatřila i smrt. Proto jsem si pro vás k příležitosti různých podob svátku mrtvých a tajemného období připravila tematické video o umírání a smrti napříč sérií The Sims.

Na začátek je nutné říct, že pro potřeby tohoto tématu zemřela spousta simíků, a proto vás teď prosím, abyste společně se mnou uctili jejich památku pohledem na jejich hroby.

Neznám snad žádného hráče The Sims, který alespoň jednou nezkusil simíka utopit. To je totiž asi nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak ho zabít bez použití cheatů. A ruku na srdce, každý z nás je tak trochu sadista, a proto se téhle lákavé nabídce prostě nedá odolat.

Smrt je součástí série již od samého začátku. Pokud vynecháme pár speciálních smrtí z různých dodatků, jako třeba proměnění v žábu a následné sežrání kočkou nebo miniaturním drakem v prvním díle The Sims, tak simíkův odchod vždy doprovázelo zjevení smrťáka. Ten se poprvé objevil s dodatkem Livin’ Large. Pojďme se tedy na toto NPC podívat trochu zblízka.

Smrťák má velmi nezáviděníhodné povolání. Doprovází totiž duše zemřelých simíků do podsvětí. Dalo by se říct, že je tak trochu jako převozník na řece Styx v řecké mytologii. Smrťák v průběhu dílů několikrát lehce změnil vizáž, protože doba šla dopředu a on samozřejmě musel jít s ní. To, co se nikdy nezměnilo, je jeho šedá až černá potrhaná kutna, kostěné tělo a zlověstná kosa. Zatímco v The Sims 2 nosil svůj deník, ve třetím díle už ke komunikaci s podsvětím používal telefon.

V The Sims 4 už k vyhledání simíkových záznamů používá tablet, aby si ověřil, že ho opravdu má sprovodit ze světa. Smrťák se objevuje i ve spin-offu The Sims Medieval a jeho vzhled tomu odpovídá. Za mě je jednoznačně nejpovedenější. Nejen, že vypadává ze stereotypu se svou rudou kutnou, ale má také černá křídla, díky kterým vypadá mnohem zlověstnější. Dokážu si představit, že v době středověku by nejspíše odpovídal představám tehdejších lidí.

Na rozdíl od většiny legend o Smrťákovi v The Sims má představovat kladnou postavu. Jeho osobnost má zřejmě být odkazem na postavu Smrti ze Zeměplochy od Terryho Pratchetta. Jeho dobrá stránka se projeví hlavně při smrti stářím, po naplnění aspirace v případě The Sims 2 nebo třeba při smrti mazlíčka či dítěte.

Abych ale nemluvila pouze o tom, jak je smrťák hrozivý a jak vám vaše simíky sprovodí ze světa, je možné ho i v malém procentu pokusů přemluvit, aby vám ho tu ještě nějakou chvíli nechal. V The Sims 1 si s ním stačilo zahrát kámen, nůžky, papír. Pokud druhý simík, který prosí za zemřelého, vyhrál, jeho blízký se mu zase vrátil zpátky. Pokud prohrál, z mrtvého se stala zombie. V dodatku Unleashed pak bylo možné požádat jednu z NPC postav ve městě, Miss Lucile, o oživení zvířete či simíka. Ale bohužel ani ona nedokázala smrt přemoct, a proto i po tomto zásahu vzniká zombie.

V The Sims 2 je možné prosit pouze za simíky, kteří nezemřeli na stáří. Babičky a dědečkové tedy mají poněkud nevýhodu. Abyste mohli smrťáka poprosit o navrácení zemřelého simíka, musíte s dotyčným mít kladný a poměrně dobrý vztah, a to platí i pro The Sims 4. V tomto díle série bylo již několik způsobů, jak smrti zabránit i jinak. V dodatku Život v bytě mohli simíci - čarodějové s dovedností magie devět a víc využívat kouzlo na oživení, v rozšíření Volný čas pak bylo možné požádat džina jako jedno z přání.

The Sims 3 mělo své vlastní specifikum. O navrácení do života totiž žádal umírající simík. To, jestli mu Smrťák vyhověl, záleželo na náladě, kterou měl těsně předtím, než zemřel. I zde se dalo smrti vyhnout, stačila vám k tomu speciální květina – květina smrti. Pokud ji v čase svého úmrtí měl simík v inventáři, podá ji Smrťákovi hned potom, co ho proměnil v ducha. Květina zapříčiní téměř instantní navrácení simíka mezi živé bez ohledu na způsob jeho smrti. Takže tady mohou babičky i dědečkové naopak jásat. Otázkou pak zůstává, na jak dlouho.

Toto oživení lze použít pouze jednou, takže ne, váš simík díky květině nebude nesmrtelný. Dalším způsobem může být zahrát si o život simíka šachy, naučit se recept na ambrozii nebo třeba využít stroj času, který lze sestrojit v dodatku Povolání snů. The Sims 3 nabízí ještě několik dalších způsobů, jak simíka navrátit díky dodatkům, které postupně tyto nové možnosti představily – podobně jako v druhém díle i zde lze požádat džina. Čarodějové z dodatku Obludárium mohou simíky přivést zpět jako zombie, a pokud jsou mistři alchymie, existuje šance na vytvoření kamene mudrců. Ten lze získat také za 40 000 bodů životního štěstí, jejichž nasbírání je zhruba tak stejně složité, jako jeho vyrobení.

Čtvrtý díl má svých několik možností již v základní hře. Kromě už zmíněného prošení za blízké simíky i zde existuje květina smrti, ze které lze uvařit ambrozii a dostat tak simího ducha zpět ze záhrobí. Pokud máte simíka spisovatele, za splnění aspirace Autor bestsellerů máte možnost napsat knihu života, která po dopsání plní podobnou funkci jako květina smrti v The Sims 3. S kolekcí Romantická zahrada získali simí duchové možnost vyslovit přání do Studny tajných přání a přihodit k tomu několik simoleonů. Když studna dar přijme, simíka oživí. A bez nadpřirozena by to nebylo ono, proto i tady se mohou simí čarodějové naučit oživovací kouzlo. Ostatně už i duchové jsou nadpřirození, že jo.

Tak to bychom měli snad skoro všechny možnosti, jak Smrťáka obrat o několik simích dušiček, a teď přejdeme k té zábavnější části – způsobům, jakými mohou vaši simíci zemřít. Pro některé z vás to může sloužit jako příručka, co všechno ještě můžete vyzkoušet, když se ve vás probudí sadistické já.

Varování: Následující záběry i informace slouží pouze pro použití ve hře, v reálu je prosím nezkoušejte a zanechte svého vnitřního démona pouze ve virtuálním světě. Děkujeme za pochopení!

Je hned několik klasických smrtí, které jsou společné napříč všemi díly The Sims. Ve výsledku je to asi ten nejjednodušší způsob, jak simíky zabít, a myslím, že mezi hráči se nenajde jediný, který by některý z nich – nebo rovnou všechny – nevyzkoušel. Proto si myslím, že smrt hladem, ohněm, elektřinou nebo utopením v bazénu není třeba nijak zvlášť rozebírat, a rovnou se vrhneme na ty trochu kurióznější způsoby.

Pokud vynecháme smrt mazlíčků, první díl série měl napříč všemi dodatky všehovšudy sedm způsobů smrti, z nichž čtyři jsou ty nudné, základní. V rozšíření Livin’ Large přibyla smrt na nákazu po kousnutí od morčete. Hlodavci jsou totiž v sérii The Sims z nějakého důvodu velmi nakažliví, a tak pokousaný simík, který se nebude s nákazou léčit, prostě zemře. Puf. Zkrátka jako lusknutím prstu umře po pár hodinách neléčeného kousance od morčete a ještě u toho vydává poněkud démonické zvuky.

Dalšího typu smrti jsme se dočkali s dodatkem Superstar, kde si simíci mohli vyzkoušet skydivingový simulátor, který je v malém procentu mohl prostě a jednoduše vymrštit až do nebe, načež simík zmizel. U tohoto typu smrti se neobjeví náš oblíbený kamarád smrťák, což je společné s posledním úmrtím, a to se sežráním drakem. Jo, čtete správně. V dodatku Makin’ Magic bylo možné simíky proměnit v žábu, a pokud v té podobě setrvali příliš dlouho, přišel mazlíček drak, nebo pokud jste vlastnili i rozšíření Unleashed, mohla to být ikočka, která žábu prostě sežrala, což pochopitelně znamenalo konec simího života.

The Sims 2 svůj repertoár smrtí rozšířilo na dvojnásobný počet. Takže teď hurá na devatenáct způsobů, jak zabít simíky v The Sims 2. A protože je to už opravdu hodně způsobů, vyberu jen ty za mě nejzajímavější. Opět vynechám základní způsoby a zvířátka a vrhneme se rovnou na hejno much. Takže jsem ta zvířátka tak úplně nevynechala, ale pšt! Nikdo nic neříkejte.

Někteří si jistě pamatujete na ty špinavé talíře, které se válely na různých místech, táhnul se od nich zelený kouř znázorňující nelibou vůni a později kolem začaly poletovat malé černé tečky značící, že ten talíř už byste měli opravdu uklidit. Pokud byli vaši simíci a tak trochu i vy jako hráč, čuňátka a k úklidu nedošlo, množství much se postupně zvětšovalo. Simík, který náhodou prošel kolem, padl do nemilosrdné pasti a byl zaživa sežrán mouchami. Jak poetické. 

Další poněkud drastickou smrtí byla smrt na nachlazení. Podobně jako smrt na nemoc z kousnutí od morčete i zde nemoc postupem času vyeskalovala, až z toho vaši simíci dostali zápal plic, který byl předurčením pro jistou smrt, kdy se prostě a jednoduše udusili.

Je tu jedna smrt, která sice působí vtipně a také velmi kuriózně, ale plyne z ní výborné ponaučení. NIKDY NEBĚHEJTE S NŮŽKAMI V RUCE, protože jinak dopadnete jako simíci v The Sims 2 a umřete.

Rozhodně nesmím zapomenout na ikonickou smrt v podobě sežrání kraví rostlinou, kterou tvůrci do hry přidali společně s dodatkem Univerzita. Kraví rostlina se stala oblíbeným symbolem v The Sims vesmíru a tato masožravka, která láka simíky svým dortem a následně je kompletně spolkne, když ji zapomenete nakrmit, tu prostě nesmí chybět. Po vydatném obědě pak rostlina vyplivne simíkovskou urnu. 

A jako poslední zmíním smrt z dodatku Roční období. Smrti spojené s teplotami prostředí nejsou nijak zajímavé, ale na rozdíl od čtvrtého dílu se v sousedstvích The Sims 2 občas objevovalo i krupobití, a pokud se váš simík neschoval včas, byl prostě ukroupován. Ukroupován, je to vůbec slovo?

S mrtvými simíky jdou ruku v ruce i duchové, kteří se po nějaké době začnou v blízkosti svých hrobů objevovat. V The Sims 2 byli odlišení barvou podle toho, jakým způsobem smrti zemřeli, proto jsme kromě klasických bílých duchosimíků, kteří naznačovali smrt stářím nebo na nesplněné přání ze studny, mohli vidět duchy žluté, modré, růžové, fialové, červené a mnohé další. Některé barvy byly společné pro více druhů úmrtí, které spolu většinou alespoň lehce souvisely. Například duch simíka, který zemřel na zásah elektřinou, měl žlutou barvu a sdílel ji společně s duchem, kterého zasáhl blesk, což se počítá jako dva různé způsoby, ale princip smrti je stejný.

Přesuňme se ke třetímu dílu, kde byl repertoár opět rozšířen s přibývajícími rozšířeními. Celkový počet různých smrtí tak v The Sims 3 čítá dvacet pět, a to včetně těch základních. Začneme s rozšířením Cestovní horečka, kde jste mohli se simíky navštívit Čínu, Francii a Egypt. Ve všech třech destinacích jste prozkoumávali hrobky a hledali bájné poklady. V případě Egypta jste mohli narazit na mumii. Právě ta byla zdrojem nového úmrtí. Po souboji se simíkem mu udělí prokletí, a pokud není do dvou simích týdnů vyléčeno, simík se promění v písek a prostě zemře. Jeho duch je pak světle hnědý s tmavým vnitřkem.

Další skvělou smrtí tentokrát z dodatku Showtime je utopení se při předvádění magického triku v prosklené krabici. Duch po takové smrti měl tmavě modrou barvu. Podobné je tomu pohřbení zaživa, jež také souvisí s prosklenou krabicí ze stejného dodatku. Duch, který vznikl z této smrti, je pak téměř neviditelný s drobnými odstíny černé.

Rozhodně nesmím zapomenout na smrt, o které ví jen velmi málo hráčů, protože nepředpokládají, že by se něco takového mohlo stát. V dodatku Obludárium společně s vílami, vlkodlaky, čaroději a vylepšenými upíry přibyl také keříček s kouzelnými želé fazolkami. Prostě jasná inspirace světem Harryho Pottera, jen rostou na keři. A přesně tyto fazolky mohou zapříčinit i smrt. Stačí, aby měl váš simík nešťastnou ruku. Simí duch pak vypadá jako vytržený z billboardu s neony ve fialovo-tyrkysové barvě.

A poslední dvě spolu související smrti jsou z dodatku Tropický ráj. Toto rozšíření přineslo možnost se spolu se simíky potápět pod hladinu a hledat tak dávno potopené poklady. Jenže i tady se může stát neštěstí, jak nečekané, stovky metrů pod vodou, že? Simíkům může dojít kyslík, nebo na ně zaútočí žralok. Duchové pak mají světle modrou barvu se vzorem tekoucí vody. V případě sežrání žralokem je to fialová barva s oranžovými detaily.

U duchů z The Sims 3 musím poznamenat, že si tvůrci dali práci s tím, aby každá smrt měla svého vlastního ducha, a za mě mají jednoznačně nejlepší vzhled. Líbí se mi detail, u kterého člověk hned pozná, případně může alespoň tipovat, jakým způsobem daný simík zemřel, a to díky drobným částicím, které ho obklopují, případně díky odlišným texturám v podobě plamenů, odkapávající vody nebo právě efektu tekoucí vody. Když pak v noci navštívíte hřbitov, připadáte si jako v zemi duhy a ne na místě posledního odpočinku.

No a už zbývá jen The Sims 4, které jednoznačně válcuje počtem možných smrtí své předchůdce s číslem třicet čtyři. A je více než pravděpodobné, že mnohé další přibydou. Ve čtvrtém díle se setkáme také s novým typem základní smrti, a to smrtí na emoční vypětí. The Sims 4 se od svých předchůdců liší právě tím že představilo emoce, které mají lehký vliv na simíkovo chování jak ke svému okolí, tak k dalším simíkům. Pokud se nedejbože stane, že je váš simík vyloženě vytočený nebo se hystericky směje, může na to zemřít, pokud nepřerušíte aktivity, které ty emoce vyvolávají. V případě hravosti, která vyeskaluje právě do hysterie, je to třeba vyprávění vtipů a podobně. Jednoduše řečeno – simík umře smíchy.

Teď ale k těm trochu víc zábavnějším způsobům. The Sims 4 se v případě některých smrtí inspiruje předchozími tituly, ale jsou tu některé, jež jsou i díky množství rozšíření specifické pro tento díl série.

Dodatek Strangerville nepatří k těm nejoblíbenějším, přesto do hry vnáší jakýsi příběh a záhadu podobně jako mimozemšťani v The Sims 2. Na konci tohoto mysteriózního dobrodružství vás čeká nelehký úkol. A teď pozor, zacpěte si uši, pokud jste to ještě nehráli a chcete, protože přijde SPOILER. Musíte totiž pokořit pramatku rostlin a právě ta může stát za záhubou vašeho simíka. Prostě a jednoduše ho sežere.

Za mě je to rozhodně cool způsob, jak umřít. Siminka Kája se odhodlaně vrhá na boj s pramatkou ve svém ochranném žlutém skafandru. Bohužel její síly nestačí na to, aby přemohla slizkou obludu, a tak končí ve chřtánu této obří masožravé rostliny. Cože? Kde jsem to byla?

Většina lidí má ráda zvířátka a není tomu jinak ani v The Sims. Protože ale tahle série obsahuje jen mírumilovné druhy zvířat, bylo potřeba přidat také trochu adrenalinu, a tak nám s dodatkem Život na venkově přibyli vraždící králíci a slepice. Dejte si pozor a nepřibližujte se k nim, protože to znamená jistou smrt pro vašeho simíka. Zvíře se na simíky vrhne, popere se s nimi a simík končí na zemi bez známek života. K tomuto druhu absurdních smrtí musím rozhodně na závěr doplnit smrt ze smrdubomby. Tu mohou vaši středoškolští studenti nastražit svým spolužákům do skříňky. A pak že se nedá v The Sims vraždit! Haló?! Je potřeba té hře zvednout věkové hodnocení!

Mohla bych vám tady o různých absurdních, vtipných, méně vtipných a realistických úmrtích v celé The Sims sérii vyprávět ještě dlouho, ale to bychom tu strávili další měsíc, a to už budou skoro Vánoce. A o Vánocích bych si ráda povídala o jiných věcech, než je smrt. Takže ať už svátek mrtvých slavíte v kterékoli podobě, nebo ho neslavíte vůbec a jen jste se přišli inspirovat, vy SADISTI, tak s chutí do toho! A do komentářů mi napište, jaký je váš nejoblíbenější způsob, jak simíky zabít.

Přečtěte si také: V The Sims 4 je skryté nebezpečí pro hráče