Společnost Electronic Arts zrušila závodní sérii Project Cars. S ohledem na tohle rozhodnutí zastavila vývoj dalšího dílu a investice do značky. Zaměstnanci Slightly Mad Studios mají být rozděleni do dalších projektů v rámci EA Sports, závodních týmů a dalších studií společnosti.

„Dnes jsme interně oznámili aktualizaci našeho závodního portfolia. Po vyhodnocení dalšího Project Cars a jeho dlouhodobého růstového potenciálu jsme se rozhodli zastavit další vývoj a investice do této série,“ uvedl mluvčí EA pro GamesIndustry.biz.

Dle mluvčího jsou podobná rozhodnutí velmi těžká, ale umožní jim upřednostnit zaměření na oblasti, kde mají největší příležitost vytvářet zážitky, které si fanoušci zamilují.

„Soustředíme se na naše silné stránky v závodním portfoliu, zejména na licencované značky a zážitky v otevřeném světě, a rozšiřujeme naše franšízy tak, aby se staly více sociálně orientované s dlouhodobými živými službami, které zapojují globální komunity.“

„Hry jsou jádrem sportovní a závodní zábavy a s měnícími se očekáváními fanoušků si uvědomujeme, že je třeba rozvíjet naše hry nad rámec pouhého hraní a přinést fanouškům zážitky, ve kterých mohou také sledovat, tvořit a spojit se svými přáteli,“ dodal mluvčí.

Recenze Project Cars 3

Vypadá to, že v EA upřednostnili WRC, na které budou mít od příštího roku licenci. Dále oficiální závody F1 a Need for Speed. Pravděpodobně nic dalšího od závodních týmů EA čekat nemůžeme.

Série Project Cars se zrodila v roce 2015. Její vznikl podpořili fanoušci závodních her a od té doby vyšly další dva díly ve spolupráci s Bandai Namco. Project Cars 3 dorazil v roce 2020, ale nebyl dobře přijat. Od té doby se pracovalo na dalším díle. Ten už ale světlo světa nespatří. Dle všeho se měl více zaměřit na simulaci. Série se dostala také na mobily skrz Project Cars Go.

Electronic Arts koupila Codemasters se Slightly Mad Studios v roce 2020, akvizice byla dokončena v roce 2021. V té době na Project Cars pracovalo 150 lidí. Koncem loňského roku firmu opustil Ian Bell, jenž Slightly Mad Studios v roce 2009 založil.

Připomeňme, že to není první hra, kterou EA zrušila v souvislosti se Slightly Mad Studios. Ještě před vznikem Project Cars tento tým spolupracoval s EA na Need for Speed Shift. Nečekané ukončení spolupráce po Shift 2 vedlo málem ke krachu SMS.