Dobrá zpráva pro všechny, co se těší na Cities: Skylines 2 a současně se bávali, aby nová verze nebyla chudší než ta stará s řadou placených dodatečných balíčků. Druhý díl oblíbené budovatelské simulace už v základu obsáhne změnu denní doby, roční období a přírodní katastrofy.

Navíc systém ročních období a počasí bude mnohem důkladněji simulován a ovlivňovat dění ve vašem městě. Vše ale bude záležet na tom, na jaké mapě své město postavíte. Mapy v mírném podnebí budou mít čtyři odlišná roční období (každé má své výzvy a problémy), zatímco mapy s kontinentálním podnebím budou mít značné teplotní výkyvy a v polárních oblastech budou naopak dlouhé zimy a krátká léta.

S ohledem na podnebí byste měli stavět svá města. Pokud postavíte město na místě, kde je typicky teplo, tak obyvatelé budou nejčastěji využívat parky a letoviska. Když naopak bude často pršet a bude zima, budou lidé více využívat jiné komerční budovy, jako jsou restaurace a kina.

Počasí bude ovlivňovat také služby. V teplém počasí budou lidé zapínat klimatizace, čímž výrazně poroste spotřeba elektřiny. V zimě zase budou více topit, což je další zátěž po spotřebu energie. V chladnějším období musíte také myslet na údržbu silnic a pohotovostní služby, aby byly silnice bezpečné. Opravovat je bude nutné také v teplejším počasí.

Pak jsou tady katastrofy. Ty mohou být menší v podobě dopravních nehod, které ucpou silnice, a velkých ovlivňující více vaše město. Katastrofy mají krátkodobý i dlouhodobý dopad na městské služby a místní ekonomiku. Postihnout vás mohou požáry, hurikány i sněhové bouře.

Vraťme se ještě k základům. Katastrofy bude možné vypnout a ve výchozím nastavení bude jeden den odpovídat jedné hodině v reálném čase, ale na výběr budou tři úrovně rychlosti hraní. Jeden den ve hře je jeden cyklus (měsíc). Jakmile projdete třemi cykly – tedy třemi úplnými přechody mezi dnem a nocí – představuje to jednu sezónu (roční období). Jakmile projdete čtyři roční období, celý proces začíná znovu.

Připomínáme, že mapy v Cities: Skylines 2 budou obrovské a založeny na skutečných lokalitách. Maximální velikost mapy bude 159 kilometrů čtverečních a skládá se ze 441 dlaždic, takže budete mít možnost postavit malá izolovaná města a později se rozhodnout je propojit. V jedničce bylo 33 dlaždic a celková rozloha byla 33,18 km². I když fanouškovské modifikace přinesly mapy velké až 299 km².

Cities: Skylines 2 vyjde 24. 10. letošního roku pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Ve stejný den bude hra dostupná v předplatném Game Pass pro Xbox a PC.