Rockstar Games stanovil pravidla pro role-playing (RP) servery her Grand Theft Auto 5 a Red Dead Redemption 2.

Zejména u PC verze GTA Online jsou fanouškovské servery velmi populární, obvykle jsou postavené na modifikaci FiveM a umožňují hráčům hrát způsoby, které na oficiálních serverech nejsou podporovány. Hráči se mohou stát obyčejnými obyvateli Los Santos a provozovat obchod, být policistou nebo sledovat, jak hoří svět spolu s dalšími 999 hráči.

Provozovatelé těchto serverů už nemohou využívat šedé zóny a dělat si co chtějí. Společnosti Rockstar Games a Take-Two Interactive uvádějí, co se na RP serverech nesmí:

  • Zneužívat ochranné známky a duševní vlastnictví Rockstaru a dalších společností. Tím pádem si už nezahrajete za Supermana.
  • Prodávat lootboxy a herní měnu, vydělávat na firemních sponzorech nebo integrovat kryptoměny, včetně NFT.
  • Vytvářet nové hry, příběhy, mise nebo mapy.
  • Poškozovat oficiální multiplayerové nebo online služby, včetně GTA Online a Red Dead Online.

Na jednu stranu jsou hráči za pravidla rádi, protože se objevovalo stále větší množství RP serverů prodávajících herní měnu. Nemalé množství bylo založeno také na NFT.

Co ale komunitě vadí, tak je zákaz vytvářet nový obsah. Právě díky novým příběhům a misím jsou RP servery tak populární. Všichni doufají, že Rockstar bude toto pravidlo posuzovat případ od případu a ne hromadně banovat.