Konečně jsou tady nové informace o očekávaném remaku Resident Evil 4, který se řadí k největším hrám začátku letošního roku.

Detaily přináší americký časopis Game Informer přímo z japonského sídla Capcomu. Ve dvanáctistránkovém preview najdeme několik zajímavostí.

Capcom připravuje vedlejší úkoly, které budeme moci plnit poté, co se o nich dozvíme z modrých letáků. Mezi příklady vedlejších úkolů patří vyřešení hádanky, vystopování a eliminace konkrétního nepřátele.

V remaku se vrátí sběratelský modrý medailon z původní hry a hráčům bude umožněno obchodovat s drahokamy u obchodníka. Nakupovat budete moci doplňky ke zbraním, žluté bylinky nebo mapy pokladů.

Jednou z důležitých změn v hratelnosti remaku je, že nože se budou postupně ničit a po určité době se zlomí. Naštěstí v inventáři můžete mít více nožů. Dokonce lze hru dohrát pouze pomocí nožů. Mezi nové mechaniky patří popravy na zemi, mají zabránit tomu, aby se neobjevili nakažení, a možnost si během obléhání postavit barikády jako v remaku Resident Evil 2.

Další změna se týká Ashley Graham. U dívky už nebude ukazatel zdraví. Když utrpí příliš mnoho poškození, bude sražena k zemi a vy ji budete muset oživit. Pokud ji někdo v tomto stavu zasáhne, zemře. Díky tomu má Ashley působit více jako přirozený společník a méně jako druhý ukazatel zdraví, který je nutné hlídat. S tím souvisí ještě možnost využít pomoc Ashley, dokáže se dostat na těžko dostupná místa, například prolézt menšími mezerami, aby otevřela zamčené dveře z druhé strany, stejně tak ji budete moci vysadit, aby podala žebřík. Samozřejmostí je možnost požádat Ashley, aby Leona těsně následovala, případně ustoupila.

Posledními změnami jsou nová zbraň v podobě kuše a nový typ nepřítele, jenž má na sobě masku býka a používá kladivo. Objevit by se měli i další noví nepřátele. Ti ale nebyli blíže popsáni.

Teď už se nenechte rušit a podívejte se na nové gameplay záběry, včetně momentů s Luisem Serrou a Ashley, dvěma postavami, které poznamenají Leonovu cestu v tomto děsivém dobrodružství.

V Resident Evil 4 Remaku se opět ujmeme role Leona S. Kennedyho. Šest let po událostech z Resident Evil 2 je vyslán americkou vládou do Puebla – fiktivní vesnice ve Španělsku – aby osvobodil dceru prezidenta Ashleyho Grahama ze zajetí sekty Los Illuminados. Stoupenci této skupiny však mají zcela jiné plány a chtějí ovládat lidi pomocí svého parazita Las Plagas.

Dříve jsme se dozvěděli, že ve hře budou všechny tři oblasti: vesnice, hrad a ostrov.

Resident Evil 4 Remake vyjde 24. 3. 2023 ve verzích pro PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S a PlayStation 4. Verze pro Xbox One oznámena není.

AKTUALIZACE: V původní verzi článku jsme psali, že ve hře nebudou quick-time eventy. Šlo o chybu ve stručném výpisu novinek z Game Informeru, jak si všimli kolegové z Vortexu. QTE v Resident Evil 4 Remaku budou, i když dle dřívějších vyjádření Capcomu nemají být v takovém množství, ve srovnání s originálem.