Pokud nechodíte posledních pár měsíců s klapkami na očích, určitě jste postřehli, že na povrch vyplouvají zajímavé informace ohledně remaku Dead Space. Kromě několika pohledů ze zákulisí jsme se už počátkem tohoto měsíce dočkali pořádného traileru. Nyní EA a Motive Studio si řekli, že nám ukážou ještě více ze hry a vydali celých osm minut záběrů čistého hraní.

Novinek je doopravdy hrozně moc a titul si rozhodně zaslouží označení remake. Spousta scén se bude odlišovat a příběh bude lehce poupraven, aby lépe zapadal do atmosféry celého díla. Hlavní hrdina Isaac bude nyní plně namluven. Bude se více účastnit děje kolem sebe, okřikovat své parťáky a vše by mělo působit daleko více autenticky.

S tím souvisí i jistá změna ve vyprávění a odvíjení se příběhu. Krásnou ukázkou je začátek druhé kapitoly, kdy Isaac je svědkem kapitánovi přeměny na nekromorfa, ale v bezpečí a za sklem. Jenže v remaku stojí u kapitána a vše má z první ruky, bez zbytečných ochran. Scéna díky tomu působí tíživěji a nebezpečněji, což je podle nás krok správným směrem.

Načítání jednotlivých lokací bude plynulé a rychlé, bez zbytečně dlouhých čekání. Přesně tahle věc byla jeden z hlavních cílů, co si studio Motive dalo, aby nedocházelo k přerušení zážitku a vytrhávání z tíživé atmosféry.

V místech, kde je nulová gravitace, už nebudete omezovaní svými botami, ale dočkáte se volnosti, která vám umožní se pohybovat do všech směrů. Celkově by teď mělo být vyhýbání se nepřátelům lepší.

Další důležitou součástí bude rozhodování, které vniká v případě jističů. Ty bude muset Isaac přemosťovat, aby zpustil rozdílné funkce Ishimury. Kvůli tomu zde musíte učinit důležitá rozhodní, která ovlivní příběh samotný. Zapojíte světla, abyste viděli, ale nebudete mít dostatek kyslíku, nebo raději zajistíte kyslík, ale neuvidíte ani na krok? Pozorně se rozmyslete, jelikož vaše rozhodnutí má velkou váhu a bude mít dopad na pozdější vývoj hry.

Doba značně pokročila a s tím souvisí i nasvícení scény, vytvoření děsivé a tíživé atmosféry a umocnění zážitku z hraní. Většina scén má nyní větší váhu a daleko více zapůsobí na váš mozek. Chybět nebudou zavřené dveře a mnoho uzamčených beden. K těm se dostanete hned potom, co vaše vybavení vylepšíte na potřebnou úroveň. Což taky znamená, že vaše miláčky na dělání bordelu nyní můžete vylepšovat a opravovat, aby byly ještě silnější a ničivější.

Daleko větší důraz tedy bude na postupnou exploraci, která bude důležitá nejen pro zpětné odemykání zavřených místností. Mimo jiné se díky tomu dostanete i k úkolu, který se soustředí hlavně na ztracenou parťačku Nicole a dozvíte se důležité informace ohledně jejího zmizení.

Dead Space vychází 27. ledna/januára 2023 pro PS5, Xbox Series X/S a PC.