Někomu se líbí, někomu méně, jiný ho nedoporučuje. Tak by se daly shrnout recenze na Forspoken. Nové akční RPG od Square Enix sbírá známky od 9,5 do 4. Průměr na Metacritic68 %, zatímco na OpenCritic je to o procento více.

„Forspoken je naprosto fantastický. Díky všem kouzlům, která můžete odemknout, výbavě, kterou můžete vylepšovat, soubojům, bossům a příběhu, který se vyrovná nejlepším videoherním příběhům,“ píše Gaming Nexus s hodnocením 9,5/10.

„Forspoken představoval obrovský risk, který na sebe vzalo nové studio Luminous Productions. Příběh sice může občas působit trochu vykonstruovaně, ale způsob průzkumu světa a boje to více než vynahrazuje,“ přitakává PlayStation LifeStyle s hodnocením 8/10, které zmiňuje, že některé může hlavní hrdinka Frey otravovat, ale vše mají vynahrazovat frenetické souboje.

Wccftech udělilo 7/10 s tím, že Forspoken je zábavná akce, která září, když využíváte skvělý magický parkour při ničení nepřátel ohromnými cool kouzly. Samotný obsah má být ale nedotažený, RPG systémy slabé a vizuální stránka není tak pokročilá, jak bylo prezentováno. Potenciál na titulu vidět je, ale bohužel byl do značné míry nevyužit. Pro fanoušky žánru se má ale nadále jednat o slušnou hříčku, kterou doporučují projít, ačkoli výhodnější je počkat na slevu.

Podle IGN (6/10) má Forspoken okázalý boj a zábavný parkour, ale také klišé příběh. GameSpot (5/10) zase píše o nudném boji, špatné charakteristice postav a slabé pohybové mechanice, což ze hry dělá průměrný zážitek.

Hodnocení 4/10 u Hardcore Gamer je dle některých až příliš přísné. Autor tvrdí, že Forspoken je nevýrazná a nedotažená hra, která postrádá důvod, proč se zajímat o příběh. Do toho promlouvá plejáda technických nedokonalostí a nevýrazný design otevřeného světa. Na ten si stěžuje více recenzentů a někteří píšou, že oproti jiným RPG je zastaralý, prázdný a aktivity v něm jsou nudné.

4/10 svítí také u serverů AusGamers a Dexerto. Oba si stěžují na absenci poutavého příběhu, vadí jim občas nesnesitelné dialogy, méně sympatické NPC a zastaralý otevřený svět.

To vše a mnohem více máte zjistit, když vás neodradí první hodiny hraní, které jsou prý nudné a plné cutscén. Nejlepší bude, když si zahrajete demo na PS5, případně koupíte hru na Steamu a vyzkoušíte. Když se zamilujete do soubojů, má vás Forspoken bavit i dál v příběhu, ale pokud ne, raději od něj dejte ruce pryč.

Ještě byste měli pamatovat na to, že příběh lze dohrát za 8 hodin, jak dokládá záznam na YouTube, kde můžete vše vidět, včetně soubojů s tuhými nepřáteli. Právě v nich má Forspoken vynikat.

Forspoken vychází zítra na PlayStation 5 a PC. Na další platformy může vyjít až za dva roky.