PlayStation 5 je nejrychleji prodávanou konzoli v historii Spojených států amerických, a to jak v počtu prodaných kusů, tak i v dolarových tržbách. Žádná jiná konzole si v prvních pěti měsících nevedla lépe.

Informace pocházejí od analytika Matta Piscatelly ze společnosti NPD Group. Celkové prodeje hardwaru v březnu/marci letošního roku táhlo Nintendo Switch, které bylo nejprodávanější hardwarovou platformou v kusech i dolarech.

Switch byl v prvním čtvrtletí roku nejprodávanější v kusech, zatímco PS5 se umístila na prvním místě v tržbách za hardware.

Xbox Series X/S a PS5 doplácejí na nedostatek kusů. Společnosti Microsoft a Sony prodají vše, co stihnou vyrobit.

Přečtěte si také: Nová aktualizace PS5 překvapivě vylepšuje podporu HDR a 120 Hz

V březnu/marci 2021 utratili Američané za hardware, obsah a příslušenství 5,6 miliardy dolarů. To je o 18 % více než před rokem. Výdaje spotřebitelů v prvním čtvrtletí činily celkem 14,9 miliardy dolarů, což je o 30 % více než v prvním čtvrtletí roku 2020. Přitom už před rokem byly prodeje ovlivněny pandemií covid-19.

Tržby za herní hardware byly v březnu/marci o 47 % vyšší než před rokem. V USA hráči utratili 680 milionů dolarů. Dosavadní maximum bylo stanoveno v březnu 2008 - 552 milionů dolarů. Meziroční výdaje za hardware dosáhly na 1,4 miliardy dolarů (nárůst o 81 % oproti roku 2020).

Co se her týče, tak na vrchol nejprodávanějších her se v březnu/marci vrátilo Call of Duty: Black Ops Cold War. Na druhém místě se umístila Switch exkluzivita Monster Hunter: Rise a třetí příčku si zasloužila střílečka Outriders. Následuje Super Mario 3D World, Spider-Man: Miles Morales, Mario Kart 8 a Assassin's Creed Valhalla.

Nejnovější Call of Duty je první i v prodejích za celý letošní rok. Druhé je Super Mario 3D World, u něhož nejsou započítány digitální prodeje. Třetí je Spider-Man: Miles Morales.