Svět je plný MMO her. Některé jsou už skoro bez podpory, některé stále s podporou vývojářů, ale bez pořádné hráčské základny. A pak jsou tady hry, které i přesto, že jsou tu už pěknou řádku let, stále dostávají potřebnou péči a s přicházejícími aktualizacemi získávají i nové hráče. Namátkou lze vyjmenovat například Final Fantasy XIV, Lineage, World of Warcraft nebo The Elder Scrolls Online

Vývojáři ze Zenimax Online minulý rok na streamu oznámili nové rozšíření právě pro poslední jmenovanou hru. A protože nemůžeme nový obsah ohodnotit bez pořádného návratu k již existujícímu obsahu, strávili jsme ve světě Tamrielu dalších několik desítek hodin. A v průběhu našeho hraní jsme znovu objevili krásy a zajímavosti tohoto masivně multiplayerového RPG. Dnes vám tedy ukážeme několik důvodů, proč se si zahrát The Elder Scrolls Online. Ještě předtím si ale řekněme něco o samotném titulu pro ty z vás, kteří netuší, o čem to vlastně mluvíme.

CO JE VLASTNĚ ELDER SCROLLS?

Možná se teď sami sebe ptáte „Co to vlastně Elder Scrolls je?“. Slyšeli jste o tom, ale nikdy jste nehráli ani jednu hru? Historie této velice obsáhlé ságy se datuje už k roku 1994. Psal se 25. březen a světlo světa spatřil praotec moderních RPG titulů s názvem The Elder Scrolls: Arena. Hra s otevřeným světem, přes sto graficky naprosto odlišných dungeonů a 44 hodin zábavy.

Tehdy jsme se mohli poprvé setkat s fiktivním kontinentem Tamriel, osídleným několika rasami. Potkat jsme mohli elfy, orky, obyčejné lidi nebo šelmy, jež se jako lidi chovají. Celý kontinent byl rozdělen do několika provincií a umožnil nám navštívit nejen území připomínající starověkou Římskou říši, ale i tajuplné lesy temných elfů či hluboko pod zemí skrytá orčí doupata. 

Během dvaceti let pak vyšly další čtyři hlavní díly. Daggerfall, Morrowind, Oblivion a Skyrim. Každý z nich nám dal možnost prozkoumat další a další části Tamrielu, poznat nové rasy a odkrýt největší tajemství skrytá na tomto obrovském kontinentu. V roce 2014 studio Zenimax Online ve spolupráci s vydavatelem Bethesda Softworks a mateřskou společností Zenimax Media představilo The Elder Scrolls Online. Pokud jste však nehráli ani jednu z předchozích her, není třeba věšet hlavu. Události se totiž odehrávají 800 let před třetím a čtvrtým dílem a dokonce tisíc let před příběhem Skyrimu, tedy pátého a zatím posledního dílu. Základní znalosti děje předchozích dílů sice mohou být rozhodujícím faktorem při rozhodování se u několika úkolů, nejsou však povinností a rozhodně vás nebudou nijak limitovat.

TAMRIEL

Právě Tamriel – kontinent, na kterém se celá sága odehrává – je prvním důvodem, proč se do hry pustit. V dnešní době, tedy přibližně osm let po vydání, je jeho rozsáhlost obrovská. Prozkoumat tak můžeme nejen severský ostrov Bleakrock nebo třeba pouštní město Stros M´Kai, ale i místa známá z původních her, jako například VVardenfell z Morrowindu. Různorodost jednotlivých krajin tak zaujme nejednoho hráče a je cítit i v samotném příběhu dané lokace. Při rozhovorech na už jmenovaném ostrově Bleakrock ihned poznáte, že tu něco nehraje. A při zvolení postavy, jejíž rasa a aliance pochází ze severu, se na jihu nebudete cítit zrovna dvakrát dobře.

Tvůrci se o obsah hry řádně starají, a tak není třeba se bát, že byste po několika dnech prošli úplně všechny lokace a splnili všechny úkoly. Každý rok vychází spousta rozšíření, která mimo úkolů přináší i expanzi světa. Svět The Elder Scrolls je zkrátka rozmanitý, plný zápletek a životních příběhů samotných postav.

DO HRY SE RYCHLE DOSTANETE

Mnoho hráčů se bojí pustit do hry tohoto žánru hned z několika důvodů. Pro někoho je bariérou lokalizace, pro někoho zas cena měsíčních poplatků a někdo se prostě bojí, že už jen stěží bude schopen konkurovat soupeřům, kteří hrají od samého začátku. U The Elder Scrolls Online se však není čeho bát. Jasně, začít s hrou, která je na trhu už osm let, je jak naskočit do rozjetého vlaku. V případě ESO však do opravdu pomalu jedoucího. Každý den započne svou kariéru hrdiny Tamrielu spousta nováčků, a tak nebudete nikdy sami.

To ostatně dokazuje i tutoriál, do kterého jsme se pustili i my, a jen v něm jsme napočítali desítky nových kolegů. Překážkou není ani jazyk. Úkoly zde nejsou nijak složité a člověk s pouhými základy angličtiny většinu z nich pochopí. Ten, kdo anglicky neumí vůbec, si naopak vystačí s mapou, která ho do cíle úkolu dovede. S tím, abyste porozuměli příběhu, je to sice složitější. Existují však fanouškovské stránky v češtině, kde je vše dopodrobna popsáno.

NENÍ ZDE NUTNOST MĚSÍČNÍCH POPLATKŮ

Dalším pozitivem je to, že zde není nutnost platit měsíční poplatky jako u většiny konkurenčních her. To zpravidla funguje tak, že si sice hru zdarma stáhnete a po registraci dokonce dostanete například třicetidenní bezplatný přístup, ale pro další hraní si musíte zaplatit členství, a to buď na měsíc, tři měsíce anebo rok. Ostatně podobně funguje i členství PlayStationu, Xbox Game Pass nebo většina streamovacích služeb. ESO jde však jinou cestou. Absenci měsíčních poplatků se sice nevyhnulo, nejsou ale povinností. Pro běžného uživatele tak stačí zakoupit libovolnou verzi hry a hurá na věc. Pokud si však chcete dopřát nějaké to členství, je tu možnost ESO Plus

Za odměnu dostanete spousty bonusů jako například všechna dosud vydaná DLC, neomezený úložný prostor pro výrobní materiál nebo 1650 korun. Tedy těch herních samozřejmě. Za ty pak lze v online světě koupit nejen domy, ale také vybavení vaší postavy, zvíře a mnoho dalšího. Na PlayStationu tak bude stačit základní hra za přibližně 500 korun a třeba Steam verze je za přibližně stejnou cenu. Členství v ESO Plus pak vyjde na přibližně 350 korun měsíčně.

SKVĚLÁ KOMUNITA

Velkou překážkou pro většinu nováčků bývá strach z místní komunity. Přiznejme si, že každý z nás má v okolí kamaráda, který odmítá hrát Fortnite, protože je tam přece plno malejch dětí, nebo Counter-Strike, protože by za jednu nepovedenou mapu dostal desítky vulgárních zpráv v polštině či ruštině. Komunita The Elder Scrolls je ale zcela odlišná než u ostatních her. I když se vždy nějaký ten jedinec najde, jen zřídkakdy vám někdo začne bezdůvodně nadávat, krást těžce vybojované zásoby nebo vás zabíjet. 

Nejednou se nám dokonce stalo, že o několik úrovní vyšší hráč nám jen tak nabídl pomoc při projití nebezpečného území. Velkým pozitivem je i několik stále aktivních českých guild se spoustou lidí, kteří vám do začátku ochotně pomohou.

MŮŽETE HRÁT SAMI ČI S AI PARŤÁKY

Jestliže jste vlk samotář, není to žádný problém. Většinu úkolů lze zvládnout samostatně, a pokud byste se přece jen chtěli vrhnout do něčeho složitějšího, jako například na návštěvu dungeonu, je možnost využít počítačem ovládané parťáky. Vývojářské studio ZeniMax Online tak vyslyšelo přání samotářů a na začátku roku 2021 při vydání dodatku s podtitulem Blackwood přidalo možnost si najmout počítačové společníky.

ŠIROKÁ ŠKÁLA RAS A POVOLÁNÍ

Jak už to u většiny RPG titulů bývá, na začátku hry se nabízí možnost vytvořit si svou vlastní postavu. U The Elder Scrolls Online se však jedná o záležitost několika, možná i desítek minut. Nejdůležitější je zvolit správnou alianci. Ty jsou zde tři - Aldmeri Dominion vedená královnou Ayrenn, Daggerfall Covenant pod vedením krále Emerica a Ebonheart Pact zastoupená skaldským králem Jorunnem.

Výběr aliance vám pak umožní zvolit jednu ze tří ras, která se k ní váže. V Aldmeri Dominion je možnost hrát za humanoidní šelmy jménem Khajiit či za lesní nebo vysoké elfy. Daggerfall zas nabídne lidské rasy Bretonů a Redguardů nebo zkušené orčí válečníky. V případě, že zvolíte Ebonheart, naskytne se vám možnost vybrat si statné seveřany, temné elfy či ještěrčí Argoniany. Jste-li ale nerozhodní, je možnost přidat se k Imperial City. Tedy k takovému „území nikoho“. 

To, jak se pak bude rozvíjet váš strom dovedností, a tedy i vaše schopnosti, záleží na volbě povolání. A volit můžeme hned z několika. Prvním z nich je vznešený templář, jenž má předpoklady být dobrým léčitelem. Druhým je Dragonknight, bojovník, který používá bojové umění Akavirských válečníků a ctí tradici bojového ducha. Čerpá sílu především z ohně a inspiruje se dračími silami. Nejnebezpečnější zbraň Dragonknighta je strašlivá magie, která poškozuje, znehybňuje a omračuje všechny jeho nepřátele. Dalším povoláním je Sorcerer, tedy mág. Jeho povolání je založeno na elementární magii a dokáže být nejsilnějším a nejmocnějším bojovníkem ve hře. Nightblade je pak povolání se zabijáckými a zlodějskými schopnostmi a volí ho především vyznavači plížení a lukostřelby. 

Posledním povoláním je Necromancer. Ten je temným čarodějem, který dokáže dovedně manipulovat se záhrobím, životní silou svého okolí či poroučet smrti samotné. Díky svým temným dovednostem dokáže vyvolávat a oživovat mrtvá těla, rozsévat utrpení a vysávat život z řad svých nepřátel, chránit sebe i jiné za pomocí kostí a temné magie a dokonce léčit těžká zranění skrze manipulaci duše. Jeho velká moc je doprovázena i velkou nevýhodou. Jelikož je nekromancie zakázaná, nesmí ji tak používat ve městech.

NÁDHERNÉ ZPRACOVÁNÍ

Audiovizuální stránka The Elder Scrolls Online je opravdu krásná. Celý Tamriel, každá lokace a každé město jsou vážně povedené. V temných jeskyních budete mít mnohdy opravdu nahnáno. V přístavech a na tržištích na vás zase dýchne velmi společenská atmosféra. Při návštěvě putyky dostanete naopak chuť si jen sednout na pár piv a poslouchat místního barda. Nabízí se sice možnost přesouvat se pomocí lodí či wayshrinů. Když ale po prvních pár dosažených úrovních dostanete koně, cestování napříč kontinentem a sledování rozmanité krajiny vás neomrzí. Majitelé nové generace konzolí si pak při zapnutém performance módu a HDR vychutnají grafické zpracování v ještě lepší podobě.

NOVÉ ROZŠÍŘENÍ LEGACY OF THE BRETONS

14. března 2022 na PC (a o 14 dní později i na konzole) vyšlo DLC Ascending Tide. To bylo první z celoroční ságy s názvem Legacy of The Bretons. Samostatná kapitola High Isle pak přišla 6. června na PC (a opět o 14 dní později, tedy 21. června, i na konzole). Příběh nového rozšíření je plný politických zvratů a intrik. Kromě nových lokací, společníků a protivníků byla jednou z největších novinek přidání in-game karetní hry s názvem Tales of Tribute. Fanoušci celé ságy ocenili i nový trial pro 12 hráčů – Dreadsail Reef. Dalšími novinkami minulého roku byly navíc španělská lokalizace a spousta nových fyzických předmětů pro opravdové fanoušky, jako jsou figurky, trička a plakáty.

CO SI KOMUNITA PŘEJE, ABY ESO V BUDOUCNU PŘINESLO?

Kromě češtiny, která je vzhledem k množství textu ve hře téměř nereálná, je největším přáním komunity vylepšení grafiky. I když je vizuál v porovnání s konkurencí na velmi dobré úrovni – obzvláště pak na PlayStationu 5 při zvolení výkonu, kdy hra běží na 60 snímcích za sekundu – hráči si stěžují na zastaralé animace a mnohdy nepěkně vypadající textury. Na obsah se ale negativní kritika nevztahuje, a tak je vidět, že v ZeniMaxu odvádějí opravdu skvělou práci.

Hrajete The Elder Scrolls Online nebo jinou MMO hru i vy? Nebo naopak přemýšlíte o tom, že byste začali? Podělte se do komentářů o vaše zkušenosti nebo se zeptejte zkušených hráčů, jak začít. A kdo ví? Třeba právě pod tímto videem najdete několik nových spoluhráčů.